01:36, ned, 28. Apr

Ilka Štuhec z najboljšim superveleslalomom sezone!





Švicarka Lara Gut-Behrami je zmagovalka superveleslaloma za svetovni pokal alpskih smučark v Kvitfjellu na Norveškem. Odlično se je odrezala slovenska smučarka Ilka Štuhec, ki je tekmo končala na osmem mestu, od vrha jo je ločila sekunda in šest stotink. Štuhec je prvič v več kot petih letih znova del superveleslalomske deseterice.

V Kvitfjellu se je odvil švicarsko-avstrijski obračun za zmago, v katerem je bila uspešnejša Gut-Behrami. Na Norveškem je osvojila 22. zmago na superveleslalomih, 45. v karieri.

Gut-Behrami je tretja najuspešnejša tekmovalka v superveleslalomu vseh časov, več zmag v tej disciplini sta v svetovnem pokalu osvojila le Avstrijec Hermann Maier (24) in Američanka Lindsey Vonn (28).

Avstrijka Cornelia Hütter je na drugem mestu tekme majhnih razlik zaostala 12 stotink sekunde, njena rojakinja Mirjam Puchner se je na progi zadržala pičlo stotinko sekunde dlje za tretje mesto. Gut-Behrami je z zmago ohranila prednost v boju za še peti superveleslalomski mali kristalni globus. V seštevku discipline vodi s 25 točkami naskoka pred Hütter.

Švicarka je sedem tekem pred koncem sezone trdno na vrhu seštevka zime z 1514 točkami. Pred odsotno Američanko Mikaelo Shiffrin, ki je na prisilnem počitku vse od konca januarja od padca na smuku v Cortini d’Ampezzo, si je zagotovila že 305 točk prednosti.

Ilko Štuhec čaka še nastop na finalu sezone

Gut-Behrami je na dobri poti, da bo sezono končala s štirimi globusi, velikim za skupno zmago in tremi malimi za zmago v posebnih seštevkih disciplin veleslaloma, smuka in superveleslaloma.

Na startu sedmega superveleslaloma sezone, prvega od dveh v Kvitfjellu, je bila tudi edina slovenska predstavnica v hitrih disciplinah.

Štuhec v seštevku zime zaseda 34. mesto (210 točk), v superveleslalomskem seštevku je 27. (48), v smukaškem seštevku si je kot 13. (162 točk) zagotovila nastop na finalu sezone med najboljšo petindvajseterico.

Slovenka, tekmo je začela kot 27. na startu, je bila že od starta zelo odločna, kar se je poznalo na časih. V prvem odseku je za Gut-Behrami zaostala zgolj sedem stotink, v drugem odseku je bila celo sedem stotink sekunde hitrejša od vodilne, to hitrost je prenesla tudi v bolj zavite dele proge, v katerih je sicer pustila stotinke za stopničke, a je ciljno črto prevozila nasmejana kot osma najhitrejša.

To je bil daleč najboljši superveleslalom v sezoni za 33-letno Mariborčanko. V Val d’Iseru sredi decembra je bila 15., nato pa so se ji povsem ponesrečili štirje letošnji nastopi v tej disciplini.

V Kvitfjellu je znova pokazala vožnjo, ki jo je že krasila v superveleslalomu, v katerem je celo trikrat zmagala in bila še dvakrat na stopničkah v letih 2017 in 2018.

V Kvitfjellu je bil danes načrtovan smuk. A je preizkušnjo v kraljevski disciplini zamenjal superveleslalom kot nadomestna tekma za odpadlo preizkušnjo, ki bi morala biti v Val di Fassi. Alpske smučarke zaradi novega snega namreč niso opravile niti enega smukaškega treninga.

Nedeljski superveleslalom v Kvitfjellu bo zadnja preizkušnja v hitrih disciplinah pred finalom sezone v Saalbachu v Avstriji od 19. do 24. marca. Pred tem bo Are na Švedskem 9. in 10. marca gostil še ženski tekmi v veleslalomu in slalomu, isti spored bo tudi v Kranjski Gori, ki bo naslednji konec tedna gostila moško karavano na 63. Pokalu Vitranc.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.