23:39, pet, 5. Jul

Inflacija v območju evra nekoliko padla, v Sloveniji pa se kaže drugačna slika





Območje evra je po prvih ocenah evropskega statističnega urada Eurostat septembra zabeležilo 4,3-odstotno inflacijo, potem ko je bila ta mesec prej pri 5,2 odstotka. Stopnja inflacije v evrskem območju je tako dosegla najnižjo raven po oktobru 2021. Slovenija je bila medtem septembra precej nad povprečjem skupne valute.

Cene hrane, alkoholnih pijač in tobačnih izdelkov višje za 8.8 odstotka

Kot izhaja iz zadnjih objavljenih statističnih podatkov, so se septembra medletno najbolj zvišale cene v skupini hrana, alkoholne pijače in tobačni izdelki, in sicer za 8,8 odstotka. Avgusta je bila rast cen te skupine 9,7-odstotna.

Cene energije s 4,7-odstotnim padcem

Sledile so cene storitev s 4,7-odstotno rastjo (avgusta 5,5 odstotka), cene neenergetskih industrijskih dobrin s 4,2-odstotno rastjo (avgusta 4,7 odstotka) in cene energije s 4,7-odstotnim padcem (avgusta je bil padec 3,3-odstoten).

ECB za letos napoveduje 5,6-odstotno povprečno letno inflacijo, za prihodnje leto 3,2-odstotno, za leto 2025 pa 2,1-odstotno.

Slovenija s 7,1-odstotno inflacijo

Slovenska inflacija je bila septembra občutno nad povprečjem evrskega območja. Letna rast cen, merjena s harmoniziranim indeksom cen življenjskih potrebščin, je bila 7,1-odstotna. Višjo inflacijo sta med državami, za katere ima Eurostat podatke, septembra beležili le Slovaška z 8,9-odstotno in Hrvaška s 7,3-odstotno inflacijo.

Države z nižjo inflacijo

Nemčija je septembra beležila 4,3-odstotno inflacijo, Francija 5,6-odstotno, Italija 5,7-odstotno, Avstrija pa 5,8-odstotno inflacijo.

V Evropi ciljajo na dva odstotka

Inflacija v 20 članicah območja evra je s 4,3 odstotka še vedno precej nad ciljanima dvema odstotkoma s strani Evropske centralne banke (ECB). Ta je z zviševanjem obrestnih mer v zadnjem letu sicer prispevala k padcu inflacije, ki se je lansko jesen povzela celo nad 10 odstotkov.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.