00:28, sre, 24. Apr

Inšpekcijski nadzor v Surovini. Nepravilnosti niso ugotovili





Inšpektorica Inšpektorata RS za okolje in prostor je včeraj opravila izredni inšpekcijski nadzor v obratu za predelavo odpadkov mariborskega podjetja Surovina, kjer so prejšnji teden znova goreli odpadki. Ob tem ni ugotovila preseganja dovoljene količine odpadkov, požarne vode niso presegale mejnih vrednosti, objekti pa niso bili poškodovani.

V noči z 31. marca na 1. april je v obratu za predelavo odpadkov Surovine na Teznu zgorelo približno 350 kubičnih metrov kosovnih odpadkov. Do požara je prišlo v skladiščnem prostoru, ki služi kot vhodno skladišče nekovin in kosovnih odpadkov na prostem, v razsutem stanju.

Kot so sporočili iz inšpektorata, okoljevarstveno dovoljenje omogoča Surovini, da lahko na tem mestu skladišči 4800 ton tovrstnih odpadkov, v času požara pa so jih skladiščili le okoli 3500 ton.

Požarne vode so bile zadržane pred iztokom v javno kanalizacijo in poslane na analizo, ki je pokazala, da ne presegajo predpisanih mejnih vrednosti, ki še dovoljujejo izpust v javno kanalizacijo.

Pri ogledu na kraju samem je inšpektorica ugotovila, da niso bili poškodovani objekti. “Tudi delovni proces predelave odpadkov v trdno gorivo ni bil okrnjen, zato ni bilo potrebno omejiti ali prepovedati obratovanja naprave. Se je pa prevzem odpadkov občutno zmanjšal zaradi nastalih razmer, tako da se intenzivno zmanjšujejo količine predhodno skladiščenih odpadkov,” so v današnjem sporočilu za javnost zapisali na inšpektoratu.

Požarna straža bo po njihovih informacijah zagotovljena tudi preko velikonočnih praznikov.

Direktor Surovine Jure Fišer je prejšnji teden povedal, da je tudi tokrat zagorelo zaradi samovžiga odpadkov. “Ni šlo za velik požar, ampak bolj za začetni z veliko smodenja, ki bi pa lahko zrasel v večjega, če ne bi pravočasno ukrepali,” je takrat pojasnil za STA.

V Surovini je že večkrat gorelo. Zadnji večji požar je izbruhnil 2. marca, ko je zaradi samovžiga odpadkov zagorelo v hali z nenevarnimi odpadki, v kateri se je nahajalo nekaj več kot 4000 ton odpadkov, vendar niso vsi pogoreli. Ocenjevanje in odpravljanje škode po tem požaru je zaradi epidemije in posledičnih ukrepov za zajezitev širjenja novega koronavirusa upočasnjeno.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.