18:39, sob, 4. Maj

Italija: Slovenskega medveda nameravajo ubiti





Oblasti v italijanski pokrajini Trento so odločile, da ubijejo slovenskega medveda.

Nedavni napad medveda je bil usoden za 26-letnega tekača. Ta se je prejšnji teden odpravil na tek, a se ni vrnil. Naslednji dan so našli truplo, rezultati obdukcije pa so pokazali, da je umrl, ker ga je napadel medved. Nato pa je v Italiji završalo.

Boj politikov in naravovarstvenikov, aktivistov za pravice živali

Predsednik dežele Mario Fugatti je po poročanju STA dejal, da je treba vse problematične živali odstreliti. Sorodniki umrlega pa so napovedali, da bodo tožili avtonomno pokrajino Trentinsko in državo, ker so medvede naselili v to območje. Na drugi strani pa so se oglasili aktivisti, naravovarstveniki, aktivisti za pravice živali. Oni zagovarjajo medvede in pravijo, da gre za prvi smrtonosen napad medveda v zadnjih 150 letih, še pišejo na STA. Italijanska nacionalna organizacija za zaščito živali ENPA pa poudarja, da sta tako moški kot medved zdaj žrtvi politike, ki v zadnjih 20 letih ni uspela podučiti prebivalcev o pravilnem sobivanju z medvedi. Napad medveda, zaradi katerega je prejšnji teden umrl 26-letnik, pa ni edini napad medveda v zadnjem času. V začetku marca je namreč medved napadel še enega moškega, ki je sprehajal psa. Ljudje z istega območja pa opozarjajo, da je prišlo že večkrat do nevarnih srečanj z divjimi živalmi, tudi z medvedi.

Ker je napadel, mora umreti, so sklenili

Zdaj pa so italijanske oblasti odločile, da bodo na tem območju odstrelile slovenskega medveda MJ5. Razlog naj bi bil, po poročanju Slovenskih novic, napad, ki se je zgodil v začetku marca. Takrat je medved napadel 39-letnega Alessandra Cicolinija, ki je brat župana. Medved naj bi se mu nevarno približal in ga napadel. Tega slovenskega medveda so sicer pripeljali v pokrajino Trento leta 2006. Italijanski naravovarstveniki so proti odstrelu, pravijo, da gre za krivico. Zaradi tega so naredili tudi peticijo z zbiranjem podpisov proti odstrelu.

Druge novice

Comment

  • Antonija Šilec

    11 aprila, 2023

    Sem na splošno proti ubijanju medvedov,naj se uredi,da bo njihovo bivanje varno za ljudi.Tudi živali imajo pravico živeti,če ne pa ga naj preselijo nazaj v Slovenijo.

    Replay

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.