11:40, sob, 27. Apr

Ivo Boscarol razkril novo poslovno pot – podjetje za razvoj in proizvodnjo mesa iz izvornih celic





V Ajdovščini od začetka leta deluje podjetje Tech4Meat, ki bo razvijalo in proizvajalo meso iz izvornih celic, poroča STA. Po mnenju pobudnika in ustanovitelja ter enega od družbenikov, podjetnika Iva Boscarola, bo proizvodnja mesa v laboratorijih, kjer bi pozneje lahko proizvajali tudi rastline, pripomogla k reševanju prihodnjih težav s pomanjkanjem hrane.

“Prepričan sem, da bo zaradi klimatskih sprememb, ki se dogajajo, vedno večji izziv pridelati krmo za živino. Kot napovedujejo, bomo imeli vedno pogostejša obdobja močnih padavin s poplavami, kar bo povzročilo uničevanje krme, in potem dolga obdobja suše, kar bo seveda onemogočilo pridelavo krme,” je odločitev za sodelovanje v tem start upu za STA predstavil Boscarol.

V tem vidi izziv

“Če to področje ne bi imelo perspektive in če ne bi pomenilo izziva, ne bi šel v to,” je dejal eden najuspešnejših slovenskih podjetnikov ter ustanovitelj in dolgoletni direktor Pipistrela, ki proizvaja ultra lahka letala.

V podjetju Tech4Meat imajo trenutno dve zaposleni in več zunanjih sodelavcev, med njimi iz ajdovskega Centra odličnosti za biosenzoriko, instrumentacijo in procesno kontrolo (CO BIK), ki je tudi eden izmed družbenikov. Izvajajo številne raziskave, že v nekaj letih pa želijo na trg že poslati prve izdelke, je povedala direktorica Katja Križman, ki je pred tem delala na podobnih projektih v Singapurju. V prihodnjih mesecih bodo krepili ekipo redno zaposlenih.

Tako izdelano meso obljubljajo, da bo imelo okus pravega mesa

V laboratorijih je iz ene same živalske celice mogoče narediti meso na human način, ki je dejansko pravo meso, a zanj ni treba rediti in ubijati živali. S tem se po besedah raziskovalca Marka Ušaja, ki s podjetjem sodeluje kot zunanji sodelavec, prispeva tudi k varovanju okolja, saj za prehrano človeštva ne bo več treba rediti toliko živali.

Na ta način bo potrebnih manj živalske krme in gnojil, manj bo izpustov metana in živalskih ostankov, ki prav tako onesnažujejo okolje, je povedal Ušaj. Zagotovil je, da bo imelo tako izdelano meso okus pravega mesa, saj bo narejeno iz živalskih celic.

V laboratorijih se lahko po besedah Ušaja poleg mesa ‘pridela’ tudi drugo hrano. “Pridelati je mogoče vse, kar se lahko pridela z rastjo celic. Odvisno je od tega, kakšna je osnovna celica in kako jo gojimo. V tem trenutku je seveda še kar nekaj izzivov – kakšne celice se da gojiti, na kakšen način oziroma katere je smiselno gojiti, katere bo tudi ekonomsko upravičeno gojiti,” je navedel.

Tudi iz rastlin lahko vzamejo (izvorne) celice in jih potem nagojijo, iz tega pa proizvajajo bodisi končne izdelke bodisi polizdelke. “Če recimo gojimo alge, potem lahko iz njih naredimo nekakšen suhi prah, ki ga uporabljamo kot alternativni vir beljakovin,” je za STA pojasnil Ušaj in dodal, da so na tak način na Finskem že proizvedli kavo.

Ekonomski izziv

Med večjimi izzivi pridobivanja tovrstnega mesa v Tech4Meat izpostavljajo način, kako gojiti celice na ekonomsko sprejemljiv način. “Sama celica je neke vrste tovarna, ki proizvaja raznorazne surovine, kemikalije, proteine in tudi druge vrste snovi, ki jih lahko potem ekstrahiramo, očistimo in uporabljamo kot surovino za poznejše izdelke. Danes vsi vemo, kako gojiti celice, dejstvo pa je, da so gojišča še vedno precej draga in predstavljajo ekonomski izziv. Zato je eno od področij, s katerim se bomo ukvarjali, da bomo skušali vključiti lokalno pridelane surovine, kot so različne stročnice, rastlinska hrana, rastlinski produkti, krma in celo odpadna hrana,” je povedal Ušaj.

Novi poslovni izzivi za Boscarola, ki je leta 2022 prodal večinski del Pipistrela 

Boscarol je naložbe v nove poslovne izzive napovedal po tem, ko je leta 2022 prodal večinski delež Pipistrela ameriški družbi Textron, za katerega je iztržil več kot 200 milijonov evrov.

Kot je še dejal za STA, načrtujejo gradnjo prostorov podjetja v obrtno-podjetniški coni v Ajdovščini. Objekt naj bi imel 15.000 do 20.000 kvadratnih metrov uporabnih površin, velik del tega bo namenjen laboratorijem in pozneje proizvodnji tkiv iz izvornih celic oziroma mesa. Vrednosti same investicije ni želel razkriti, po njegovih besedah pa zaradi zahtev tovrstne proizvodnje hrane in raziskovalnih laboratorijev nikakor ne bo majhna.o gojišča še vedno precej draga in predstavljajo ekonomski izziv. Zato je eno od področij, s katerim se bomo ukvarjali, da bomo skušali vključiti lokalno pridelane surovine, kot so različne stročnice, rastlinska hrana, rastlinski produkti, krma in celo odpadna hrana,” je povedal Ušaj.

Za družbo Tech4meat stojijo Ivo in Taja Boscarol ter CO BIK. Križman in Ušaj sta si za cilj zadala razviti prve laboratorijske prototipe v dveh do treh letih. Temu bo nato sledil scale up ter kasneje postavitev proizvodnje linije. Družba se bo torej večala postopoma, glede na različne faze razvoja, in bo predvidoma v treh do petih letih zaposlovala več deset inženirjev, znanstvenikov in strokovnjakov s področja biotehnologije ter živilske tehnologije.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.