14:05, čet, 2. Maj

Izgradnja kanalizacije v občini Dravograd





V občini Dravograd v okviru skupine projektov Zgornja Drava – Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave, zaključujejo izgradnjo kanalizacijskega sistema v skupni dolžini 5.665 metrov. Po zaključku projekta, polno obratovanje sistema je planirano od meseca decembra 2014 naprej, bo dosežena predpisana 95 odstotna priključitev na kanalizacijo v aglomeraciji Vič, prav tako pa bodo zgrajeni še povezovalni vodi iz aglomeracij Vič, Črneče, Šentjanž pri Dravogradu, Otiški vrh in Vič na čistilno napravo. V okviru tega projekta bo zgrajena kanalizacija v aglomeraciji Vič, iz ostalih aglomeracij pa bo s povezovalnimi vodi urejeno odvajanje odpadne vode na centralno čistilno napravo Dravograd. Namen projekta Zgornja Drava je odpraviti vrsto let trajajočo problematiko odvajanja in čiščenja odpadnih fekalnih voda, ki imajo negativne posledice na okolje in zdravje ljudi. V okviru skupine projektov se gradijo vodi kanalizacijskih sistemov ter več čistilnih naprav. Projekt se izvaja v petih občinah, kjer še nimajo izgrajenega sistema za odvajanje in čiščenje komunalnih voda oziroma ta sistem še ni zgrajen v celoti. Vrednost celotnega projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 evrov in ga delno financira Republika Slovenija (3.210.060,00 evrov), delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete “Varstvo okolja – področje voda”, prednostne usmeritve “Odvajanje in čiščenje komunalnih voda” (18.190.325,59 evrov), delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni (15.693.767,41 evrov).

dravograd 2

Županja Občine Dravograd Marijana Cigala je na današnji novinarski konferenci povedala: “Veseli me, da se naš del projekta počasi približuje h koncu, daj se s tem uresničujejo naši cilji in nameni, da storimo vse za ohranitev narave in s tem poskrbimo za uspešnejši razvoj celotne regije.”

V občini Dravograd so predmet izvajanja sledeče investicije:
– odvajanje iz aglomeracij Otiški vrh in Šentjanž pri Dravogradu,
– odvajanje iz aglomeracije Črneče,
– odvajanje iz aglomeracije Vi in
– kanalizacija v aglomeraciji Vič.

Upravljavec kanalizacijskega sistema v občini Dravograd je Javno komunalno podjetje Dravograd d.o.o.

Vrednost projekta, ki je vezan na Občino Dravograd, znaša 3.365.654,62 evrov in ne vključuje DDVja. Projekt sofinancira Republika Slovenija – del gradnja v vrednosti 467.741,85 evrov (13,90%), Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete “Varstvo okolja – področje voda”, prednostne usmeritve “Odvajanje in čiščenje komunalnih voda” v vrednosti 2.650.537,15 evrov (78,75%), delno pa stroške pokriva Občina Dravograd v višini 247.375,61 evrov (7,35%).

V okviru skupine projektov Odvajanje in čiščenje odpadne vode v porečju Drave – Zgornja Drava, se izvajajo investicije v odvajanje in čiščenje odpadne vode v očinah Dravograd, Muta, Radlje ob Dravi, Selnica ob Dravi in Vuzenica. Cilj projekta je izgradnja ustrezne infrastrukture za odvajanje in čiščenje komunalnih odpadnih voda na območjih, ki so v državnem programu opredeljena kot območja, ki morajo bitri opremljena s kanalizacijo, skladno z evropskimi direktivami na področju odvajanja in čiščenja odpadnih voda ter s predpristopno pogodbo in ciljem zmanjpšanja vplivov na okolje. Z izvedbo investicije se bo do zaključka projekta:
– izgradilo 33.612 metrov nove kanalizacije,
– izgradile čistilne naprave v skupni kapaciteti 18.000 PE,
– izgradilo 23 črpališč in
– 10 zadrževalnih bazenov.

Izvedba skupine projektov bo omogočila celostno urejanje odvajanja in čiščenja komunalnih odpadnih voda v petih občinah. Glavni upravičenci za infrastrukturo bodo gospodinjstva oz. prebivalci in gospodarstvo v omenjenih občinah, in sicer v aglomeracijah ki so večje od 2.000 PE ter v aglomeracijah prispevnih območij predmetnih čistilnih naprav.

Skpna vrednost projekta Zgornja Drava znaša 37.094.153,00 evrov in ga delno finfncira Republika Slovenija, delno Kohezijski sklad Evropske unije v okviru Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013, razvojne prioritete “Varstvo okolja – področje voda”, prednostne usmeritve “Odvajanje in čiščenje komunalnih voda”, delno pa stroške pokrivajo občinski proračuni.

Razlagalno gradivo najdete na tej povezavi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.