22:19, ned, 5. Maj

Izlitje vode v novi ptujski urgenci že sanirano





Izvajalec del na ptujski urgenci, ki je tik pred odprtjem, podjetje Medicoengineering je poskrbelo za sanacijo po nedavnem izlitju vode v kletnih prostorih. Ugotovitve so pokazale, da je dejanski vzrok za dogodek drugačen, kot ga je medijem sprva predstavil v. d. direktorja bolnišnice Aleksander Voda. Kriva je bila napačna shema vezave bojlerja.

Voda je danes sporočil, da je izjavo podal še pred zaključkom postopka, ki je bil uveden za ugotovitev dejanskega razloga za izliv vode. Prejšnji teden je namreč povedal, da naj bi bil vzrok za dogodek v tem, da vgrajeni material ni izpolnjeval zahtevanih standardov, zaradi česar je popustila ena o cevi in se je iz nje izlila vroča voda.

Danes so iz ptujske bolnišnice posredovali pojasnila glede dogodka 23. septembra, ki jih je predstavilo podjetje Medicoengineering. Kot je pojasnil direktor Andrej Skale, so dan prej v delovanje priključili bojler v kletnih prostorih strojnice, kar da je bilo skladno s projektno dokumentacijo.

Prišlo do preobremenitve vodovodne cevi

Pri tem so po njegovih zagotovilih uporabili izključno materiale, ki so bili v skladu s pogodbenim predračunom, ti pa so certificirani ter izpolnjujejo vse zahteve in predpisane standarde, kar je potrdil tudi nadzor projekta. Pri tem so ugotovili, da je bila nepravilna shema vezave bojlerja, zato ta ni imel vgrajenega temperaturnega stikala.

Ob priključitvi bojlerja sistem ni zaznal, da je voda dosegla zahtevano temperaturo, in ni izklopil dogrevanja vroče vode v ceveh, zato je prišlo do preobremenitve vodovodne cevi, do poškodbe in izliva vode v kletnih prostorih. Pri tem je izteklo za okoli 50 do 60 kubičnih metrov vroče vode, takoj ko so dogodek zaznali, so začeli sanacijo, o škodi pa obvestili nadzornike, projektanta in uporabnika.

Nekaj dni pozneje je projektant elektro instalacij izvajalcu predal novo shemo vezave, slednji pa je bojler ponovno priključil v sistem, ki odtlej deluje brezhibno. V začetku tega tedna so izvajalci zagotovili, da so odpravili vse posledice izlitja in kletne prostore povrnili v prvotno stanje, so še sporočili iz podjetja.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.