20:27, tor, 23. Apr

IZREDNA NOVICA: V ponedeljek se zaprejo šole in vrtci!





Slovenija sledi več evropskim državam in v ponedeljek, 16. marca 2020, zapira vrata vseh vzgojno-izobraževalnih ustanov zaradi preprečevanja širjenja koronavirusa. Premier Marjan Šarec je ministroma za zdravje in izobraževanje namreč naložil, naj pripravita vse potrebno, da se s ponedeljkom zaprejo vse vzgojno-izobraževalne ustanove. Več pojasnil o tem lahko pričakujemo na današnji seji vlade.

Slika je simbolična.

Slovenija tako sledi zgledu nekaterih evropskih držav, tudi Avstriji, ki je včeraj napovedala, da bodo s prihodnjim tednom zaprli šole, v Italiji so šole zaprte že od 5. marca, podobne ukrepe že sprejema tudi Hrvaška. So pa pri nas že zaprti dve osnovni šoli, in sicer v Osnovni šoli Frana Albrehta v Kamniku, kjer so pri eni od učiteljic potrdili okužbo, prav tako imajo potrjen primer okužbe v Osnovni šoli Šmarje pri Jelšah, kjer so šolo zaprli danes.

Slovenske univerze pa so v tem tednu že delno ali povsem zaprle vrata. V nedeljo so za 14 dni odpovedali na vseh članicah Univerze na Primorskem pedagoške aktivnosti, v sredo je do preklica izvajanje vseh oblik neposrednega pedagoškega dela prekinila tudi Univerza v Ljubljani. Univerza v Mariboru je do zdaj prepovedala predavanja in aktivnosti z udeležbo več kot sto ljudi, na nekaterih njenih fakultetah predavanja potekajo na daljavo.

Vlada je sicer postopno uvajala več preventivnih ukrepov, s katerimi se trudijo zamejiti širjenje virusa. Minister za zdravje Aleš Šabeder je tako včeraj zvečer že omenil na TV Slovenija v oddaji Odmevi, da resno razmišljajo o zaprtju šol in vrtcev ter da delajo vse, da bi ukrep sprejeli v pravem trenutku. Prav tako v sredo so na Nacionalnem inštitutu za javno zdravje (NIJZ) pojasnjevali, da zaprtje šol in vrtcev v tem trenutku še ni potrebno, saj gre za ukrep, ki ga je treba skrbno pretehtati in ki odpira cel kup vprašanj v skupnosti, med drugim tudi glede varstva otrok.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.