02:19, sob, 20. Apr

Janez Janša nov mandatar za sestavo nove vlade





Predsednika SDS Janeza Janšo so v državnem zboru izglasovali za novega mandatarja. Zanj je na tajnem glasovanju glasovalo 52 poslancev, 31 pa jih je bilo proti, ena glasovnica je bila neveljavna. Prisegel je kot novi predsednik vlade in dobil mandat za sestavo nove vlade. Vladno koalicijo sestavljajo stranke SDS, SMC, NSi in DeSUS.

Janez Janša

Po zaprisegi se je Janša v nagovoru zahvalil za zaupanje. “Danes je bil storjen prvi korak, pričakujem, da bom lahko v relativno kratkem času pred ta visoki zbor prinesel tudi kandidatno listo za novo vlado,” je poudaril. V 15 dneh mora namreč imenovati nove ministre. Izrazil je upanje, da bo lista ministrskih kandidatov kakovostna. Dodal je, da bo ob predložitvi kandidatne liste razgrnil program, ki bo nastal na osnovi podpisane koalicijske pogodbe. V uvodni predstavitvi smernic za oblikovanje nove vlade pa je še posebej poudaril, da so stranke nove koalicije v koalicijski pogodbi izhajale iz aktualnega položaja v Sloveniji oziroma dejstva, da je dosedanji premier Marjan Šarec s svojim odstopom povzročil vladno krizo. Zaveda se, da sta pred novo vlado samo dobri dve leti mandata.

Janez Janša ima sicer že dolgo politično zgodovino. V štirih vladah je bil minister za obrambo, z včerajšnjo izvolitvijo pa je tretjič postal predsednik vlade. Med programskimi cilji je v tokratni predstavitvi kandidature izpostavil debirokratizacijo, decentralizacijo in ustanovitev demografskega sklada. Kot vidnejše cilje koalicijske pogodbe pa uvedbo naborniškega sistema, več denarja za občine, nekatere ugodnosti za družine in zakonsko ureditev dolgotrajne oskrbe. Že danes bodo v parlamentu v prvem branju obravnavali Predlog novele Zakona o vojaški dolžnosti, v kateri je SDS predlagala ponovno uvedbo naborniškega sistema.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.