13:21, ned, 28. Apr

Janša: Imamo vladavino nesposobnih, čas je za predčasne volitve





Predsednik SDS Janez Janša je v nagovoru na shodu proti politiki vlade Roberta Goloba dejal, da je Slovenija priča “vladavini nesposobnih”. Zgrmela je na zgodovinsko dno legitimnosti katerekoli vlade, kar terja predčasne volitve, meni. “To je edini način, ki ga pozna demokracija, da se narod, ljudstvo, država izkoplje iz takšnega močvirja,” dodaja.

Prvak SDS je v nagovoru zbranim na Kongresnem trgu v Ljubljani ocenil, da sta Slovenijo v zadnjih dveh letih doleteli dve katastrofi, in sicer avgustovske poplave in vlada Roberta Goloba.

“Namesto da bi ob silni večini, ki jo imajo v DZ, odgovorno upravljali z državo, so vladanje razumeli kot prisvajanje te države,” je začel z nizanjem kritik vladajoče koalicije. Vsaka vlada, ki dobi podporo v DZ, bi namreč morala biti vlada celotne države, ki je ne dobijo v last, ampak odgovorno upravljanje, kar je vladajoča koalicija pred volitvami tudi obljubljala.

Po Janševih besedah ima Slovenija vlado, kot je še ni imela, vodi pa jo “vrhunski menedžer, ki nas vsak dan preseneti s kakšno novo formulo za rešitve”.

Koaliciji je očital, da ponavlja pristope, značilne za svetovno levico, ki se je nekoč borila za delavce, danes pa samo še za lastne žepe in migrante. Ob tem je koaliciji ostro očital, da “želijo iz migrantov narediti nove volivce, ker jim domačih zmanjkuje”.

Tudi sicer je Janša v svojem govoru dobršen del posvetil po njegovi oceni zgrešeni politiki vlade pri upravljanju z migracijami. Formula zdravega in razumnega odnosa do različnih vrst migracij je po njegovih besedah preprosta: beguncem, materam in otrokom, ki bežijo iz držav v vojni, pomagamo po najboljših močeh, delovni migranti z delovnimi dovoljenji in urejeno dokumentacijo, ki želijo delati, so dobrodošli, a ob spoštovanju našega načina življenja. Migranti, ki nezakonito prečkajo državno mejo, pa kršijo zakon in nimajo v Sloveniji kaj iskati.

Golobovi vladi je ob tem očital, da je sama pomnožila problem nezakonitih prehodov meje in ko je “vsem zrasel čez glavo v Ljubljani”, ga zdaj želijo z načrtovanimi izpostavami azilnih domov seliti po Sloveniji.

Na odločitev vlade, da bo v občinah Brežice in Središče ob Dravi postavila azilna domova, so se že pred shodom kritično odzvali tudi v podmladku SDS, Slovenski demokratski mladini. Preko spletne platforme so po njihovih besedah v dveh tednih namreč zbrali preko 11.000 podpisov pod peticijo, ki zahteva takojšen preklic te odločitve in vključenost lokalne skupnosti v odločitve, ki vplivajo na njihova življenja in varnost. Mednarodna sekretarka SDM Zala Tomašič je napovedala, da jih bo predala premierju Golobu.

Sicer pa je Janša v govoru, v katerem je vladi očital vrsto zgrešenih politik, med drugim tudi na področju gospodarstva in kmetijstva, znova poudaril prepričanje, da vlada ne uživa več večinske podpore ljudi.

Za izhod iz “močvirja”, v katerem se je znašla Slovenija, pa je po njegovih besedah treba postopati enako kot ob lanskih avgustovskih poplavah in stopiti skupaj. “Kajti še posebej v zadnjem desetletju so nas naučili, da iz tovarne za reciklažo in izdelavo novih političnih obrazov prihajajo vse slabši izdelki, in naslednji tak izdelek bo še slabši,” je bil kritičen prvak SDS.

Obenem je zatrdil, da sami v SDS ne izključujejo, ampak ponujajo izbiro. “Kdor ni proti nam, ta je lahko z nami. Vendar naj bo hkrati jasno: kar so porušili, bomo zgradili nazaj in kar so pokradli, bo vrnjeno ljudem,” je zatrdil Janša.

Na kongresnem trgu se je danes na shodu v organizaciji SDS zbralo več tisoč ljudi. Mnogi so iz različnih koncev Slovenije prišli z vlakom ali avtobusi. Med udeleženci je bilo tudi več vidnih obrazov stranke, ni pa bilo denimo poslancev Anžeta Logarja in Eve Irgl, ki sta s Platformo sodelovanja obiskala Obalo.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.