21:30, pon, 26. Feb

Janša: “Paket ukrepov, s katerimi želimo ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva”

DZ je začel obravnavo predloga šestega protikoronskega zakona, ki ga je vlada pripravila z namenom omilitve posledic drugega vala epidemije covida-19. “Gre za paket ukrepov, s katerimi želimo ohraniti kondicijo družbe, države in gospodarstva tudi za čas po epidemiji,” je dejal predsednik Janez Janša.

VIR: gov.si

S šestim protikoronskim zakonom se bo podaljšal ukrep subvencioniranja čakanja na delo, pri čemer je Janša omenil, da je za manjša podjetja namesto 80-odstotnega povračila nadomestila plač s strani države, kot velja zdaj, predvideno povračilo v celoti.

Novost je delno kritje fiksnih stroškov podjetij

Kot novost je omenil delno kritje fiksnih stroškov podjetij. Predvideno je, da bodo do pomoči upravičena podjetja, ki so jim prihodki v zadnjih treh mesecih zaradi posledic epidemije covida-19 upadli za najmanj 30 odstotkov, je pojasnil finančni minister Andrej Šircelj.

S tem bodo lahko podjetja poravnala stroške, kot so nadomestilo za uporabo stavbnega zemljišča, zavarovalnine, komunalne storitve, energija in podobno. Kriteriji so takšni, da bodo v večini dejavnosti fiksni stroški povrnjeni, je dejal Šircelj.

Želijo ohranjati gospodarstvo v dobrem stanju

Spomnil je, da predlog zakona podjetjem med drugim ponuja tudi možnost odloga plačila davkov in odplačevanja posojil, ter ocenil, da s tem lahko zdržijo na trgu toliko časa, dokler kriza ne bo minila in bodo spet lahko začela poslovati kot v preteklosti. Preoblikuje se tudi jamstvena shema za likvidnostna posojila podjetij.

“Vlada želi preprečiti povečanje nezaposlenosti in želi ohranjati gospodarstvo v stanju, da bo lahko začelo nemoteno delovati, ko bo kriza minila,” je poudaril minister.

Uvajajo tudi financiranje zaščitne opreme za športnike

Predlog zakona prinaša še številne druge rešitve, Janša je med njimi izpostavil zagotovitev informacijske tehnologije za šolanje na daljavo, subvencioniranje zaščitne opreme za študente in dijake s področja zdravstvene dejavnosti ter sobivanje starša z otrokom v bolnišnici.

Staršem, katerih otroci v času epidemije ne obiskujejo vrtca, varstva ne bo treba plačati, učenci iz socialno šibkih družin bodo prejeli topel obrok, je nadaljeval. “Verjetno edini na svetu uvajamo tudi financiranje zaščitne opreme za športnike,” je dodal.

Spomnil je na predhodnih pet protikoronskih zakonov, s katerimi se je pomagalo gospodarstvu in državljanom. Daleč največ sredstev je šlo za pomoč tistim, ki delajo, in za pomoč podjetjem, da se ta delovna mesta, je povedal premier. Vsak prebivalec Slovenije je prejel turistični bon, izplačali so solidarnostni dodatek upokojencem in drugim ranljivim skupinam. “Pozabili nismo na nikogar,” je dejal.

Pripravljajo že sedmi paket ukrepov

Vlada medtem pripravlja že sedmi paket ukrepov, v katerem bo poskušala pogled usmeriti v čas, ko bo epidemija premagana. “Upamo, da bo to lahko že paket, ki bo naslavljal izhod iz epidemije,” je dejal in izrazil pričakovanje, da bo cepivo, ki prihaja, uspešno zaustavilo širjenje virusa.

Sedmi protikoronski zakon bo naslovil tudi določene težave, ki so se pojavile šele v drugem valu, in Janša je vsakogar pozval k posredovanju predlogov za ukrepe, ki bi jih vključili vanj.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *