14:43, pon, 4. Mar

Janšo pozvali v zapor?!

Ljubljansko okrožno sodišče je prvaku SDS Janezu Janši v sredo poslalo poziv za prestajanje kazni, zato naj bi ga kmalu dobil, danes poroča Dnevnik. Po informacijah spletnega Večera pa se mora Janša na Dobu javiti v petek 20. junija v delovnem času uprave.

Na ljubljanskem okrožnem sodišču v zvezi z omenjeno zadevo zaenkrat ne dajejo informacij. Kot so zapisali, sodišče javnosti ne obvešča o datumu, kdaj se mora posamezni obsojenec zglasiti na prestajanje kazni, prav tako ne o nazivu zavoda, v katerem bo prestajal zaporno kazen.

Zakon pa določa, da sodišče v pozivu dan nastopa kazni določi na način, da ostane obsojencu od prejema poziva do nastopa kazni najmanj osem in ne več kot mesec dni.

Predsedniku SDS Janezu Janši, ki je bil pravnomočno obsojen na dve leti zapora, so 15. maja na okrožnem sodišču v Ljubljani, kjer se je Janša udeležil naroka v pravdi proti novinarju Dela Dejanu Karbi, vročili sodbo višjega sodišča v zadevi Patria. Soobsojenima, prokuristu Rotisa Ivanu Črnkoviču in brigadirju Tonetu Krkoviču, pa sodbe še niso vročili, so za STA povedali na ljubljanskem okrajnem sodišču.

Kakor predvideva zakon o izvrševanju kazenskih sankcij, okrožno sodišče obsojenca na prestajanje kazni pozove najpozneje v osmih dneh po prejemu izvršljive odločbe.

Na ljubljanskem okrajnem sodišču so ob vročitvi sodbe Janši za STA pojasnili, da je za vročanje pozivov na prestajanje kazni v tem primeru pristojno ljubljansko okrožno sodišče. Ob tem so dodali, da morajo najprej počakati, da dobijo vse povratnice, preden okrožno sodišče obvestijo, da je sodba postala izvršljiva. Še vedno namreč nimajo povratnic Krkoviča in Črnkoviča.

Danes pa so z okrajnega sodišča sporočili, da so ravnali v skladu z zakonom o izvrševanju kazenskih sankcij, ki določa, da mora prvostopenjsko sodišče, če ni samo pristojno za izvršitev sankcije, poslati overjen prepis odločbe s potrdilom o izvršljivosti pristojnemu sodišču. To stori v osmih dneh od dneva, ko postane odločba izvršljiva, oziroma v osmih dneh od dneva, ko jo prejme od sodišča višje stopnje. Po zakonu o kazenskem postopku se pravnomočna sodba izvrši, ko je vročena in ko za njeno izvršitev ni zakonskih ovir, so razložili na okrajnem sodišču.

Kot dodajajo, sodišče ni čakalo, da sodbo prevzameta Črnkovič in Krkovič. Sodišče je zanju odredilo vročanje po pooblaščenem vročevalcu in je zato negotovo, kdaj bo sodba vročena tudi njima, so še pojasnili na sodišču.

Ljubljansko višje sodišče je konec aprila potrdilo prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria, s katero so predsednik SDS in nekdanji premier Janša, Črnkovič in Krkovič krivi koruptivnih dejanj v zadevi Patria.

Janša je obsojen na dve leti zapora, Črnkovič in Krkovič pa na 22 mesecev. Vsi trije pa bodo morali v treh mesecih plačati tudi po 37.000 evrov denarne kazni in sodne takse. Obsojeni so napovedali uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim še na voljo, Janšev odvetnik Franci Matoz pa je na ustavno sodišče pred dvema tednoma vložil ustavno pritožbo.

Vir: STA

getfoto2 (3)

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *