11:32, pon, 29. Apr

Janšo v petek očitno čaka odhod na Dob





Predsednika SDS Janeza Janšo, kot kaže, v petek čaka odhod na prestajanje dveletne zaporne kazni. Ustavni sodniki so njegovo ustavno pritožbo zavrgli, vrhovno sodišče pa o zahtevi za varstvo zakonitosti še ni odločalo, saj je bila zadeva šele dodeljena sodniku. Pričakovati je, da bodo Janševi podporniki v petek prišli na Dob.

janša

Ljubljansko okrajno sodišče je predsednika SDS Janeza Janšo, brigadirja Toneta Krkoviča in prokurista Rotisa Ivana Črnkoviča junija lani obsodilo za kazniva dejanja, povezana z dajanjem ali sprejemanjem daril za nezakonito posredovanje v postopku izbora in nakupa finskih osemkolesnih oklepnikov. Janšo, ki je bil v času nakupa patrij predsednik vlade, je sodišče obsodilo na dve leti zapora, Krkoviča in Črnkoviča pa na 22 mesecev.

Višje sodišče je prvostopenjsko sodbo v zadevi Patria potrdilo konec aprila letos, s čimer je sodba postala pravnomočna. Janši so sodbo 15. maja vročili na Okrožnem sodišču v Ljubljani, Črnkoviču in Krkoviču pa so vročili sodbi približno dva tedna pozneje. Janša je tudi že prejel poziv na prestajanje kazni, na Dobu se mora zglasiti v petek. Napovedal je, da se bo na poziv odzval.

Poziv je prejel tudi Krkovič, ki ga na Dobu pričakujejo 4. julija. Črnkovič je zaprosil za alternativno prestajanje kazni.

Trojica je ob pravnomočnosti sodbe napovedala uporabo vseh pravnih sredstev, ki so jim še preostala, in to napoved tudi že uresničujejo. Janša se je najprej obrnil na ustavno sodišče, ki pa je njegovo pritožbo s šestimi glasovi proti trem zavrglo, ker še ni izčrpal ostalih pravnih sredstev.

Sodišče je namreč ugotovilo, da zatrjevane kršitve človekovih pravic niso izkazane s tisto stopnjo očitnosti, ki se zahteva, da bi lahko o tem odločalo pred izčrpanjem izrednih pravnih sredstev.

Iz ustavne odločbe izhaja, da je Janša ustavnemu sodišču predlagal, naj pritožbo obravnava izjemoma, pred izčrpanjem pravnih sredstev na podlagi določbe zakona o ustavnem sodišču. Ta predvideva, da lahko ustavno sodišče to stori, če je zatrjevana kršitev očitna in če bi z izvršitvijo posamičnega akta nastale za pritožnika nepopravljive posledice.

Prav tako je ustavnemu sodišču predlagal začasno zadržanje izvršitve izpodbijanih sodb, saj mu grozi prestajanje kazni zapora, želel pa je tudi, da se sprejme odločitev o zatrjevanih kršitvah pravic še pred predčasnimi parlamentarnimi volitvami, ki bodo 13. julija.

Glede te izjeme ustavno sodišče najprej pravi, da je treba izjeme že same po sebi razlagati restriktivno. Očitna kršitev mora biti takšna, da je ni mogoče ovreči ali omajati niti po vsestranskem preizkusu in ni dovolj, da je nekaj na prvi pogled videti kot kršitev. Ustavna pritožba sicer po navedbah odločbe vsebuje resne očitke kršitev človekovih pravic pritožnika, ki zahtevajo njihovo skrbno, natančno in poglobljeno proučitev.

Prejšnji teden je Janša vložil tudi zahtevo za varstvo zakonitosti, o kateri pa še ni odločeno. Na vrhovnem sodišču so jo namreč dobili šele v sredo in jo danes dodelili sodniku poročevalcu, nato pa se bo sestavil še senat, so za STA pojasnili na vrhovnem sodišču. Zato praktično ni možnosti, da bi odločitev sprejeli še pred Janševim odhodom na prestajanje kazni.

Janša bo zahtevo za varstvo zakonitostih verjetno tudi še dopolnil, saj je v finskem spisu v zadevi Patria našel dokumente, ki se nanašajo na Slovenijo, ki pa jih v slovenskem spisu ni bilo. To je zanj dokaz, da je bil proces Patria že od samega začetka montiran, na tožilstvu pa zanikajo prirejanje in selekcioniranje dokazov.

Kljub odhodu za zapahe bo Janša kandidiral na predčasnih parlamentarnih volitvah 13. julija letos. V svoji stranki ima veliko podporo, podporniki pa napovedujejo, da ga bodo v petek pospremili na Dob in k temu vabijo tudi ostale somišljenike.

Generalni urad Uprave RS za izvrševanje kazenskih sankcij je v zadnjih dneh sicer prejel številna vprašanja v zvezi z morebitnim prihodom Janeza Janše na prestajanje kazni zapora. Zato so danes sporočili, da predstavnikom medijem v petek vstop v varovano območje zavoda zaradi zagotavljanja nemotenega dela zavoda ne bo omogočen. Do nadaljnjega tudi ne bodo omogočali snemanja slikovnega in zvočnega gradiva v zavodu.

V Civilni iniciativi za družino in pravice otrok pa zbirajo tudi podpise pod odprto pismo podpore Janševi soprogi in otrokom.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.