04:17, sre, 8. Maj

Javni holding Maribor se izogiba konkretnim odgovorom





Na Javni holding Maribor smo v začetku meseca poslali vsebinska vprašanja vezana na nabavo elektrike. Odgovore smo prejeli po več kot 10 dneh, v njih pa so pojasnili bore malo.

Prosili smo jih za vse ponudbe, ki so jih na JHMB v letošnjem letu dobili vezane na nakup elektrike. Dobili pa smo pojasnila o tem kako pridobivajo ponudbe, brez kakršnih koli pojasnil na naša vprašanja: “Pridobivanje ponudb za najrazličnejše dobrine je del rutinskih postopkov nabavnih služb v podjetjih, ki izvajajo gospodarske javne službe. Ponudbe za dobavo električne energije, ki jih pridobivamo v obsegu službe za javna naročila in nabavo JHMB, so informativne narave in kot takšne nezavezujoče, saj gre izključno za orientacijske vrednosti v sklopu analize trga.”

S podatki ne razpolagajo

Zanimalo nas je za kakšen denar so ali pa še bodo zakupili elektriko. Ponovno, v odgovoru ni bilo nikakršnih podatkov: “Vse poslovne odločitve, povezane z nabavo energentov, so sklenjene ob doslednem upoštevanju ZJN-3 (zakona o javnem naročanju), saj so povezane z upravljanjem javnih sredstev. Služba za javna naročila in nabavo JHMB je v marcu in aprilu 2021 identificirala nabavne kategorije, ki jih je smiselno združevati za v JHMB povezana podjetja, med njimi tudi nabavo električne energije.” 

Glede na to, da so očitno želeli in razmišljali o skupni nabavi, nas je zanimalo kakšna je bila možna cena nakupa elektrike v marcu oziroma aprilu 2021?S tem podatkom ne razpolagamo.

Kakšna pa je torej sedaj cena? “Cene električne energije po posameznih podjetjih so določene v skladu s sklenjenimi pogodbami. Če je vprašanje trga, pa predlagamo, da se obrnete na dobavitelje.” Kakšna je potem sploh funkcija Javnega holdinga Maribor, če ni prišlo do skupne nabave elektrike za vsa podjetja? “JHMB je bil ustanovljen za namen izvajanja strokovnih in razvojnih nalog na področju gospodarskih javnih služb.”

A očitno o skupni nabavi elektrike niso resno razmišljali, če pa so vedeli, da imajo podjetja različno dolgo trajajoče pogodbe. Direktorjem podjetij pa so po naših informacijah zagotavljali, da naj z nakupom počakajo, da bo to uredil holding. Jeseni pa sprememba – direktorjem javnih podjetij so naročili naj se znajdejo sami.

Zakaj najprej ustanovitev holdinga, potem pa šele usklajevanje in razmišljanje o skupnih naročilih?

V uradnih odgovorih pa se JHMB ponovno izmika natančnim pojasnilom: “Pogodbeni cikli povezanih podjetij glede dobave električne energije so različni, kar pomeni, da so določene pogodbe še veljavne in se iztečejo šele proti koncu prihodnjega leta ali celo kasneje, zato skupnega javnega naročila v popolnem obsegu za zdaj še ni bilo mogoče oddati. Aktivno pa smo pričeli z vsemi preliminarnimi postopki, prav tako smo tudi že pripravili tehnično specifikacijo, ki je ključna sestavina javnega naročila. Takoj ko bomo uskladili cikel zakupa električne energije, bomo javno naročilo za vsa podjetja iz Skupine JHMB tudi oddali.”

Torej ko bodo uskladili cikel. Poraja se vprašanje, zakaj o tem niso razmišljali že pred ustanovitvijo Javnega holdinga Maribor, ko sta mariborski župan Saša Arsenovič in v.d. direktorica Lidija Pliberšek na veliko obljubljala boljši servis za občane, nižanje stroškov s skupnimi službami, skupnimi nabavami in tako dalje. Priča pa smo kvečjemu višjim zneskom na položnicah in sodeč po mnenjih mnogih, slabšemu servisu občanov.

Vsa direktorska mesta ostajajo nespremenjena 

Zanimalo nas je tudi, če na JHMB menijo, da glede na dogajanje v zadnjem mesecu v Energetiki Maribor, ko je moral Energetiko zapustiti Alan Perc zaradi dražjega zakupa plina, da bi morali direktorska mesta zapustiti vsi direktorji javnih podjetji in Javnega holdinga Maribor? Vsa direktorska mesta podjetij, ki spadajo v portfelj JHMB, do nadaljnjega ostajajo nespremenjena. Tako bo tudi po že omenjeni vzpostavitvi organizacije JHMB, ki je predvidena za 1. 2. 2022.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.