09:28, tor, 7. Maj

Javno pismo Civilne iniciative za Pohorje brez vetrnih elektrarn poslankam in poslancem





Pred dnevi smo poročali, da je ministrstvo zavrnilo možnost za podaljšanje roka za dopolnitev vloge za vetrne elektrarne na Pohorju.

Na podlagi zavrnitve možnosti za podaljšanje roka za dopolnitev vloge s strani Ministrstva za naravne vire in prostor za 22 vetrnic, predvidenih v okviru Vetrnega parka Pohorje, je Energija na veter prejšnji teden umaknila vloge za gradbeno dovoljenje – več o tem tukaj.

Zdaj pa na poslanke in poslance člani CI naslavljajo odprto pismo:

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci,

v zadnjem obdobju državljanke in državljani, ki živimo pod in na Pohorju bijemo neenak boj z lastniki vprašljivega kapitala iz tujine in oblastmi na državni ter lokalni ravni glede umestitve vetrnih elektrarn (VE) na Pohorje. Na območju bistriškega dela Pohorja jih nameravajo postaviti 56 (Gradišče 22 VE, Trije kralji 21 VE in Areh 14 VE).

Dne 29. 06. 2023 nas je razveselila vest, da je investitor, Energija na veter d. o. o., umaknil vloge za gradbeno dovoljenje za 22 vetrnih elektrarn na lokaciji Gradišče (k. o. Kot, krajevna skupnost Kebelj, Občina Slovenska Bistrica). Zavedamo se, da je to le trenutno premirje pred viharjem, ki se bo razbesnel, ko boste sprejeli Zakon o uvajanju naprav za proizvodnjo  električne energije iz obnovljivih virov energije, ki bo omogočil krute posege v naravo, brez da bi lahko državljani in lokalne skupnosti vplivale na te posege. Predlog zakona tudi škodljivo posega v zavezujoče dokumente, s katerimi se upravlja najvrednejša slovenska narava in posega v obstoječo veljavno zakonodajo več področij. Ostala nam bo samo ena možnost – protestiranje na vse možne načine in to bomo tudi odločno storili. Pohorja NE damo.

Seznanjamo vas z Izjavo Civilne iniciative ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn, ki smo jo sprejeli ob novici, da je investitor Energija na veter d. o. o. umaknil vloge za gradbeno dovoljenje.

****

Civilna iniciativa ZA Pohorje brez vetrnih elektrarn vseskozi, od ustanovitve letošnjega aprila, opozarja na netransparentnost, neustreznost in škodljivost umeščanja vetrnih elektrarn na bistriško Pohorje.

Dejstvo, da je Ministrstvo za naravne vire in prostor na podlagi zavrnitve možnosti za podaljšanje roka za dopolnitev vloge investitorju postopkovno onemogočil nadaljevanje integralnega postopka za 22 vetrnih elektrarn na območju Gradišča, na Pohorju, razumemo kot prispevek omenjenega ministrstva k transparentnemu in legitimnemu vodenju postopkov oziroma upoštevanju veljavne zakonodaje.

Poudarjamo, da bo Civilna iniciativa ZA Pohorje tudi v prihodnje delovala v luči ničelne tolerance glede umeščanja vetrnih elektrarn na območju celotnega Pohorja in to ne glede na to, ali se umeščanja peljejo preko integralnega postopka ali pa preko državnega prostorskega načrta.

****

Problemi z umestitvijo vetrnih elektrarn niso samo na Pohorju, temveč tudi drugod po Slovenije. Ne moremo se znebiti občutka, da se ne stroka, ampak t. i. »trgovci z novci« odločajo, kje bodo gradili, ker pristojni »odločevalci« niste predhodno z ustreznimi predpisi zaščitili narave, zdrave pitne vode, flore in favne ter predpisali oddaljenost VE od stanovanjskih in drugih objektov.

Naša stališča podpirajo tudi Civilna iniciativa Zreče, Civilna iniciativa Ne vetrnim elektrarnam na Ojstrici, Civilna iniciativa Mi vsi smo Počakovo (občina Radeče), stranki Pirati in Vesna, Planinska zveza Slovenije in drugi.

Spoštovane poslanke, spoštovani poslanci,

prosimo vas, da pred dokončnim sprejemom Zakona o uvajanju naprav za proizvodnjo  električne energije iz obnovljivih virov energije, še enkrat temeljito premislite, saj bo po sprejemu zakona prišel čas, ko bomo vsi obžalovali, zakaj se tako ravna z naravo. Verjemite, zagotovo bo prišel.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.