14:21, ned, 19. Maj

Je prišlo na Občini Gorišnica pri vlaganju kandidatur za občinske svetnice in svetnike do volilne prevare?





Na današnji novinarski konferenci sta občinska svetnika občine Gorišnica Silvo Sok iz vrst Nove Slovenije (NSi) in Miran Černesl iz vrst SDS izpostavila, da naj bi v tej občini prišlo do volilne prevare pri vlaganju kandidature na listi SLS oziroma domnevnih sprememb seznama kandidatov na tej kandidaturi.

Sedanji občinski svetnik Silvo Sok (Nsi) je hkrati tudi kandidat za občinskega svetnika na tokratnih lokalnih volitvah. Prav tako je sedanji občinski svetnik tudi Miran Černesl (SDS) in tudi on ponovno kandidira za občinskega svetnika v tej občini. Oba sta izpostavila, da naj bi predstavniki stranke SLS, ki so vložili kandidaturo za občinske svetnike in svetnice na aktualnih volitvah, spremenili seznam svojih kandidatov in kandidatk po zakonsko veljavnem roku za vlaganje kandidatur in sprememb kandidatur.

Silvo Sok je tako dejal, da je dvakrat opozoril predstavnike SLS, da imajo napačen seznam, saj naj ne bi upoštevali spolnih kvot, torej zadostnega števila ženskih kandidatk. Dejal je, da naj bi v ponedeljek, 17. 10., okrog 15. ure govoril s trenutnim podžupanom in kandidatom SLS za župana Jožetom Petkom. Ta naj bi mu povedal, da bodo vložili kandidaturo, na kateri imajo za Volilno enoto 6, Moškanjci, napovedana dva moška kandidata, za Volilno enoto 2, Placerovci, Gajevci in Mala vas, pa dve ženski kandidatki. Sok naj bi mu nato rekel, da to ni možno zaradi upoštevanja spolnih kvot, Petek pa naj bi mu odgovoril, da so preverili pri občinski volilni enoti in da je možno.

Nato je povzel, kaj naj bi se dogajalo v četrtek, 20. 10. 2022, na zadnji rok oddaj kandidatur občinskim volilnim komisijam. Rok oddaje je bil do 19. ure. Tisti dan so imeli občinski svetniki Občine Gorišnica občinsko sejo, po seji – ta naj bi se končala okrog 19. ure  -, pa so šli na Dominkovo domačijo. Tja naj bi okrog 20. ure prišla še Ivica Trunk, ki je bila v tem času tajnica občinske volilne komisije. Sok pravi, da je takrat v družbi drugih omenil kandidaturo liste SLS in spolne kvote. Nato naj bi vprašal podžupana Petka o vloženih kandidaturah za 6. volilno enoto. Petek naj bi mu odgovoril, da imajo na seznamu dva moška. Sok naj bi nato odvrnil, da to ni pravilno. Danes je Sok še povedal, da naj bi na koncu tam ostali podžupan Petek, tajnica OVK in direktor občinske uprave. Zatrjuje še, da je naslednji dan, torej v petek, 21. 10. 2022, dopoldne videl pred občinsko stavbo parkirana vozila vseh vpletenih, od žvižgača na občini pa naj bi izvedel, da naj bi v petek, 21. 10. 2022, zjutraj, torej po roku oddaje kandidatur in sprememb kandidatur prav tam predstavniki liste SLS spremenili vlogo SLS.

V petek naj bi nato Silvo Sok in ostali izvedeli, kaj naj bi predstavniki SLS spremenili v petek na svoji kandidatni listi. Pred večerno sejo OVK naj bi sam stopil do tajnice OVK in jo opozoril na prevaro. Ona pa naj bi rekla, da je predstavnik SLS Srečko Peklar prišel dan prej, torej v četrtek, 20. 10. 2022, ob 17.15 osebno popravil vlogo in se ob popravkih podpisal. Sok očita še, da to ni res, ampak naj bi tajnica med zasedanjem občinske volilne komisije poklicala Peklarja po telefonu, ta pa naj bi nato uro kasneje prišel in naj bi dejal, da umika sporno spremembo, ki jo je vložil v četrtek in naj bi tako ostala torkova vloga.

Podžupan, tajnica OVK in predstavnik SLS zanikajo poskus prevare in svojo vpletenost

O očitkih domnevne prevare smo danes govorili tako s podžupanom Jožetom Petkom kot tudi s tajnico OVK Ivico Trunk in predstavnikom SLS Srečkom Peklarjem. Nihče ni hotel stopiti pred kamero, so pa vsi trije zanikali prevaro ali poskus prevare pri oddaji kandidature kandidatov in kandidatk liste SLS in kakršno koli vpletenost.

Podžupan sprva hotel dati izjavo, nato se je premislil

Podžupan občine Jože Petek je sicer sprva bil za to, da bo dal izjavo pred kamero za nas, obenem pa povedal, da sam ni naredil nobenega prekrška, saj sam ni vložil kandidature za nobeno listo kandidatov za občinske svetnike in občinske svetnice, ampak samo zase, za kandidaturo za župana. Potrdil nam je, da se je s Silvom Sokom pogovarjal o listi kandidatov in kandidatk. In nato, da so ugotovili, da so si drugače predstavljali volilne kvote in zaradi tega, po njegovih besedah, pravočasno v četrtek oddali spremembo liste kandidatov in kandidatk. To so po njegovih besedah naredili nekaj čez peto uro popoldan. Poudaril je, da je to storila SLS, ne pa on. Zato meni, da ni nobenega razloga, da se njega omenja ob tem. Dejal je, da bodo v stranki tudi sprejeli odgovornost. Kasneje se je Jože Peklar premislil in odločil, da izjave pred kamero ne bo dal. Je pa vztrajal pri tem, da s samim vlaganjem in domnevnim spremembam na novo in prav tako domnevnim spremembam nazaj na prvotni seznam kandidatov in kandidatk za občinske svetnike in svetnice Gorišnice nima nič.

Peklar dejal, da so pravočasno uredili kandidaturo

Prav tako smo govorili s Srečkom Peklarjem. Ta nam je zatrdil, da je bila prvotna kandidatura liste kandidatov in kandidatk SLS oddana v torek, 18. 10. 2022, in da je v četrtek, 20. 10. 2022, ob 17.15 bila oddana sprememba vloge. Poudaril je, da je bil v petek, 21. 10. 2022, dopoldne v službi, ne pa na občini, kot mu očita Silvo Sok.

Občinska volilna komisija bo na vprašanja odgovorila po zaključenih uradnih postopkih

Tajnica OVK Ivica Trunk nam je takoj dejala, da pred kamero ne bo dajala nobene izjave. Dejala nam je, da naj predsednici OVK pošljemo vprašanja v zvezi s tem primerom, obenem pa poudarila, da predsednica OVK pred zaključenim uradnim postopkom ne bo dala izjave oziroma ne bo odgovarjala na elektronsko sporočilo. Postopek obravnavanja kandidatur se zaključi jutri, v sredo, 26. 10. 2022, sredi dneva. Predsednici OVK Gorišnica oziroma OVK Gorišnica smo vprašanja o domnevni prevari in razjasnitvi okoliščin ter celotnemu postopku vseeno poslali že danes. Ko jih dobimo, jih bomo objavili.

Zahtevata odstop vseh kandidatur

Miran Černesl pa je poudaril, kaj ju najbolj moti, namreč: da naj bi predstavniki SLS spreminjali kandidaturo po roku. Zato zdaj zahtevata, da podžupan Jože Petek odstopi kot kandidat za župana občine Gorišnice, ob tem pa še umik vseh kandidatur stranke SLS iz občine Gorišnica.

Jože Petek pa nam je dejal, da ne bo odstopil kot kandidat.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.