06:11, čet, 2. Maj

Jeseni načrtujejo v šolah razdeliti še več sadja, zelenjave in mleka





Z novim šolskim letom 2023/24 se bo začela izvajati nova šestletna strategija šolske sheme sadja, zelenjave in mleka. Gre za ukrep skupne kmetijske politike EU, ki šolarjem zagotavlja brezplačen dodatni obrok sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov. Vrednost ukrepa je nekaj manj kot 9,5 milijona evrov do leta 2029.

Z novo shemo bodo poenotili in združili prejšnji. Njen glavni element je razdeljevanje dodatnega brezplačnega obroka sadja in zelenjave oziroma mleka in mlečnih izdelkov otrokom v izobraževalnih ustanovah. Financira se večinoma iz proračuna EU, del sredstev prispeva tudi država.

Za večjo porabo sadja, zelenjave in mleka

S kmetijskega ministrstva so sporočili, da je namen  šolske sheme povečati porabo sadja in zelenjave ter mleka in mlečnih izdelkov pri otrocih in mladostnikih. Spremljajo jo izobraževalni ukrepi, ki so usmerjeni v izboljšanje prehranskih navad ter izobraževanje o zdravih prehranskih navadah, kratkih verigah, ekološkem kmetovanju, trajnostni pridelavi in preprečevanju zavržkov hrane.

Znanje o zdravem življenjskem slogu se je izboljšalo

Do sedaj so ugotovili, da se je v enem šolskem letu pri učencih izboljšal odnos do uživanja sadja in zelenjave ter pogostost uživanja sadja. To ne drži za mleko in ne vedno tudi za zelenjavo, na splošno pa se je znanje o zdravem življenjskem slogu izboljšalo. Še vedno obstajajo nekatere skupine, pri katerih se je znanje poslabšalo, to so predvsem starejši učenci, fantje ter učenci iz družin z nižjim socialno-ekonomskim statusom.

Ocena letnega proračuna za izvajanje šolske sheme je približno 1,6 milijona evrov, od tega približno 62 odstotkov prispeva EU, preostalo pa državni proračun.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.