06:24, čet, 16. Maj

Jevšek za poenostavitev evropske kohezijske politike





Slovenski minister za kohezijo in regionalni razvoj Aleksander Jevšek se je na neformalnem zasedanju pristojnih ministrov EU v belgijskem Monsu zavzel za poenostavitev načrtovanja in izvajanja evropske kohezijske politike v prihodnjem večletnem finančnem okvirju EU. Kot so navedli na ministrstvu, je treba po mnenju Slovenije regijam dati večjo moč.

“Treba je zmanjšati število programov, skladov in instrumentov s podobnimi cilji in ukrepi, če želimo doseči večji učinek strateškega načrtovanja, večjo prožnost in manj birokratskih bremen. To je zlasti pomembno za manjše regije in države članice z omejenimi administrativnimi zmogljivostmi,” je povedal Jevšek.

Po njegovih besedah Slovenija podpira evropsko kohezijsko politiko

V razpravi o prihodnosti kohezijske politike in njenih prednostnih nalogah po letu 2027 je ponovil stališče Slovenije, da mora kohezijska politika ostali glavna dolgoročna naložbena politika EU in ne sme postati zgolj instrument za odzivanje na krize, so navedli na ministrstvu.

“Kohezijska politika ne sme biti pogojena z reformami, temveč mora biti s svojimi spodbudami njihov motor,” je še poudaril minister.

Po njegovih besedah Slovenija podpira evropsko kohezijsko politiko, ki gre v smer, da je kohezija oblika skladnega regionalnega razvoja, da imajo regije večji pomen. Dati pa jim je treba tudi večjo moč.

“Zato v Sloveniji pripravljamo spremembe zakona o skladnem regionalnem razvoju, ki bo prisluhnil klicem občin in klicem regij, da se bo naša država skladno razvijala znotraj države in znotraj EU,” je dejal Jevšek.
VIR: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.