09:50, ned, 28. Apr

Jutri v Mariboru predstavitev knjige o slovenskih otrocih, ki so bili med vojno ukradeni





V torek, 23. januarja 2024, bo ob 18. uri v Sodnem stolpu na Lentu predstavitev knjige Senca brez človeka avtorice Nataše Konc Lorenzutti, v kateri je zapisano več o kraji 645 slovenskih otrok.

Gre za dokumentarni roman, v katerem je Nataša Konc Lorenzutti popisala zgodbe v vojni ukradenih slovenskih otrok, vključenih v Himmlerjev razvpiti program Lebensborn, ki se je zavzemal za širitev arijske rase.

Delo temelji na pretresljivih pričevanjih še živečih žrtev in njihovih potomcev.

Pogovor bo usmerjala Ignacija Fridl Jarc. Knjiga je izšla pri založbi Slovenska matica, v Mariborski knjižnici, ki je organizirala tokratno predstavitev knjige, pripravljajo ob mednarodnem dnevu spomina na žrtve holokavsta.

Na portalu Dobre knjige je zapisano, da so “avgusta 1942 nacisti v Celju ukradli 645 slovenskih otrok, ki so jih odpeljali na ozemlje Tretjega rajha. Približno trideset malčkov, večinoma še dojenčkov, je prestalo »rasne selekcije«, zato so bili iz otroških taborišč urada za utrjevanje nemštva premeščeni v dom Sončna poljana v Kohren-Sahlisu blizu Leipziga, ki ga je upravljala mreža tajne Himmlerjeve organizacije Lebensborn. Tam so jih lahko prevzeli bodoči nemški rejniki, ki so bili vsaj na videz zvesti režimu, niso pa vedeli, da jemljejo ukradene otroke”. Več o knjigi in dogajanju je zapisano na portalu Dobre knjige.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.