10:16, tor, 23. Apr

Kačič: “Ukrepal sem takoj, zato ni razloga za odstop.”





Rektor Univerze v Mariboru Zdravko Kačič je pojasnil, da je takoj po nastopu funkcije rektorja junija lani pristopil k pregledu dokumenta, ki ga je prejel ob primopredaji poslov od prejšnjega vodstva univerze in ki ga je izdelalo svetovalno podjetje Ernst & Young Svetovanje. “Dokumenta nisem ‘založil, pozabil na njega ali prikrival’, kot navajajo nekateri mediji in Sviz v svoji izjavi za javnost, temveč sem pristopil k njegovi aktivni obravnavi,” je danes ponovil.

Tako je na poziv Sindikata vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture Slovenije (Sviz) k razmisleku o odstopu odgovoril, da je takoj ukrepal, zato ni razloga za njegov odstop. V torek na seji senata univerze je ponovno poudaril, da dokument omenjenega podjetja ni revizijsko poročilo, prav tako ne pravno ali izvedensko mnenje. Razložil je, da je pristopil k pregledu dokumenta 20. junija lani, nato pa je še opravil razgovor s pooblaščenimi revizorji o postopku priprave pregleda transakcij in možnosti univerze zaradi nepopolnosti podanih ugotovitev.

Zdravko Kačič , rektor Univerze v Mariboru.
Zdravko Kačič , rektor Univerze v Mariboru.

Konec januarja letos je dokument predstavil kolegiju dekanov, nato pa ga je v skladu s standardi revizijskega poslovanja predal članicam univerze, z namenom, da bi podale pripombe na navedbe v poročilu. To namreč članicam prej ni bilo omogočeno. Pravi, da je o vseh aktivnostih obveščal upravni odbor univerze, vso dokumentacijo pa je 9. maja nato predal neodvisni instituciji, da opravi pregled celotnega gradiva in pripravi končno revizijsko poročilo, “na podlagi katerega bodo lahko organi univerze ustrezno odreagirali,” je pojasnil Kačič.

Izsledki bodo znani predvidoma oktobra. V sporočilu za javnost je še zapisal: “Iz vsega zgoraj zapisanega sledi, da navedbe Sviza niso utemeljene, sam pa sem kot rektor v želji po transparentnem delovanju univerze v zadnjem letu vodil aktivnosti, da pridobimo relevantno revizijsko poročilo, na podlagi katerega bo lahko univerza ustrezno postopala in morebitne nepravilnosti odpravila. Zato ni razloga za moj odstop.” S sporočilom za javnost se je odzval na včerajšnji poziv Sviza, naj zaradi navedb o domnevno spornih 50 milijonih evrov izplačil na Univerzi v Mariboru razmisli o odstopu, “ki bi olajšal in pospešil ugotavljanje odgovornosti pri spornih izplačilih”.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.