09:36, pet, 29. Mar

Kako je organizirano nujno varstvo otrok v nekaterih občinah





Vlada je odločila, da je organiziranje nujnega varstva otrok v domeni županov. Direktorat za predšolsko vzgojo in osnovno šolstvo je namreč odločil, da lahko župan občine sprejme sklep, s katerim lahko omogoči nujno delovanje naših vrtcev. Objavljamo podatke za občine Hoče-Slivnica, Duplek, Sveta Trojica, Sveti Andraž,  Muta, Vuzenica, Selnica ob Dravi, Lovrenc na Pohorju, Destrnik in Starše.

FOTO: Marko Soršak/Facebook

Nujno varstvo otrok v občini Hoče-Slivnica

Župan Občine Hoče-Slivnica je zapisal, da bodo na podlagi sklepa direktorata v ponedeljek, 26. 10. 2020 vrtci v tej občini, kljub zaprtju s strani vlade, odprli vrata za otroke, in sicer pod strogimi priporočili in navodili Nacionalnega inštituta za javno zdravje – NIJZ​-ja za preprečevanje širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2 in le za tiste otroke staršev, katerim starši ne morejo zagotoviti ustreznega varstva ob odhodu na delo. “Da boste lahko otroka pripeljali v vrtec bo potrebno izpolnjevati tri nujne pogoje in sicer:
– da je otrok popolnoma zdrav;
– da boste podpisali izjavo, da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo (izjavo boste dobili v vrtcu ali na njuni spletni strani) in
– da boste predložili potrdilo, da oba starša v času zaprtja vrtec morata na delo (da jima delodajalec ni mogel zagotoviti dela od doma, da nimata več prostih dni – dopusta,…)
Delovanje vrtcev v Občini Hoče-Slivnica bo organizirano na vseh treh lokacijah in sicer:
– vrtec Hoče: od 5.30 do 16 ure
– vrtec Rogoza: od 6.30 do 16 ure
– vrtec Slivnica: od 6.00 do 16.30 ure”
je zapisal župan tudi na Facebooku. Za nemoteno delovanje in organizacijo vrtcev bosta poskrbela oba zavoda. O morebitnih spremembah in novostih bodo v tej občini obveščali na spletni strani občine in obeh zavodov.

Nujno varstvo otrok v občini Duplek

Tudi župan Dupleka Mitja Horvat je obvestil občane, kako bo delovalo nujno varstvo otrok. Na podlagi sklepa direktorata je odločil, da bo v ponedeljek, 26. oktobra 2020 zagotovljeno nujno varstvo otrok samo v vrtcu v Spodnjem Dupleku. Vrtec bo, kljub zaprtju s strani vlade, odprl vrata za otroke, katerih oba starša sta zaposlena pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski, policiji ter službe za oskrbo prebivalstva). Otroke bomo v nujno varstvo sprejeli le ob izpolnjevanju naslednjih pogojev:
– otrok mora biti popolnoma zdrav,
– da v obdobju zadnjih 10 dni ni bil v stiku z okuženo osebo ( podpisana izjava),
– da bosta oba starša (razen v primeru enostarševske družine) predložila potrdilo delodajalca, da v času zaprtja vrtca morata na delo (da jima delodajalec ni mogel zagotoviti dela od doma)
-potrdilo morajo starši dostaviti do torka, 27. 10. 2020.

Nujno varstvo otrok v občini Sveta Trojica v Slovenskih goricah

Župan David Klobasa obvešča, da bo nujno varstvo otrok za tiste starše, ki to potrebujete, v trojiškem vrtcu zagotovljeno. “Sicer bo vrtec v naši občini zaprt zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020, predvidoma za en teden. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z novim virusom SARS-CoV-2. V času zaprtja vrtcev boste starši plačila za vrtec oproščeni! Starši vrtčevskih otrok, ki zaradi zaprtja vrtca ne boste mogli delati, boste dobili 80-odstotno nadomestilo plače, kot to določa covid zakon.”

Vrtec. Slika je simbolična.

Nujno varstvo otrok v občini Sveti Andraž v Slovenskih goricah

Občina Sveti Andraž v Slovenskih goricah obvešča, da bo vrtec v Vitomarcih zaprt, a nujno varstvo otrok bo zagotovljeno:
-Vrtec v naši občini bo zaradi poslabšanja epidemiološkega stanja v državi od ponedeljka, 26. oktobra 2020, predvidoma za en teden ZAPRT ⛔. Ukrep je namenjen zajezitvi širjenja okužb z virusom SARS-CoV-2.
-ZAGOTOVLJENO bo le NUJNO varstvo otrok za tiste starše, ki ga nujno potrebujete!
-Za čas zaprtja vrtca so starši oproščeni plačila vrtca. Prav tako so upravičeni do 80-odstotnega nadomestila plače v skladu z zakonom.”

Nujno varstvo otrok v občini Muta

Župan Mute Mirko Vošner je zapisal na Facebooku: “Zaradi izrednega poslabšanja epidemiološke slike ob porastu števila ljudi okuženih zaradi COVID-19, se je vlada RS odločila za zaprtje vseh vrtcev po državi in sicer od 26. do 30.10 2020, t.j v času siceršnjih krompirjevih počitnic. Hkrati pa smo s strani vlade župani prejeli obvestilo, da organiziramo varstvo predšolskih otrok za vse tiste otroke, katerih starši ne morejo ostati doma oz. ne morejo opravljati dela od doma. Zato obveščamo starše predšolskih otrok, da bomo na Muti v prihodnjem tednu zagotavljali varstvo predšolskih otrok za vse tiste starše, ki imajo službo in ne morejo biti doma, kot je bilo že omenjeno.”

Nujno varstvo otrok v občini Vuzenica

Tudi v Vuzenici so sprejeli sklep o organiziranju nujnega varstva otrok v vrtcu. V primeru, da sta oba starša zaposlena in se varstva otroka ne more organizirati drugače, se omogoči prihod otroka v vrtec.

Nujno varstvo otrok v Selnici ob Dravi

S ponedeljkom tudi v Selnici zapirajo vrtec za en teden. Imajo pa možnost nujnega varstva otrok. Starši morajo poklicati vodjo vrtca in ji to sporočiti. Otroci bodo v tem vrtcu združeni v no ali več skupin (odvisno od števila prijavljenih). Varstvo bo potekalo v igralnicah centralnega vrtca. Prijavite lahko samo zdravega otroka, so zapisali na spletni strani vrtca oziroma šole.

Nujno varstvo otrok v Lovrencu na Pohorju

V Vrtcu, ki bo sicer zaprt, so organizirali nujno varstvo otrok staršev, ki delajo pri delodajalcih, ki opravljajo dela, ki so pomembna za delovanje družbe in države (kot npr. zdravstveni delavci, zaposleni v civilni zaščiti, vojski in policiji ter v službah, ki so pomembne za oskrbo prebivalstva). Starše, ki bodo pripeljali otroka v nujno varstvo, prosijo, da za izkazovanje potrebe po nujnem dostopu vrtca prinesejo ustrezno potrdilo (npr. potrdilo delodajalca, da starši opravljajo delo, ki je nujno za državo in družbo). Tiste starše, ki bodo potrebovali nujno varstvo, prosijo tudi, da prinesejo tudi podpisano izjavo, da v vrtec pošiljajo zdravega otroka.

Nujno varstvo otrok v občini Starše

Na spletni strani Osnovne šole Starše je zapisano, da bodo v vrtcu Starše organizirali nujno varstvo otrok stršev, ki morajo v naslednjem tednu delati, delodajalec pa jim dela ne more omogočiti na daljavo. Organizirali bodo delovanje vrtca v minimalnem obsegu, ki je namenjen samo staršem, ki nujno potrebujejo varstvo otrok. Starši nujno varstvo dokazujejo s potrdilom delodajalca (obeh staršev oziroma v primeru enostarševske družine, enega starša). Od ponedeljka, 26. oktobra 2020, naprej bo samo za potrebe nujnega varstva odprt oddelek v enoti Najdihojca. Sprejemali bomo le zdrave otroke.

Nujno varstvo otrok v občini Destrnik

Občina Destrnik je sprejela sklep  vzpostavitvi dežurnega oddelka za nujno vartvo otrok v vrtcu pri OŠ Destrnik.  Starši morajo s potrdilom delodajalca izkazati, da v zgoraj omenjenem tednu oz. v posameznih dnevih tega tedna, opravljajo delo in si ne morejo zagotoviti varstva na drug način.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.