17:34, ned, 28. Apr

Kako je Slovenija pripravljena na jedrski napad?





Jedrski napad bi svet pahnil apokaliptično stanje. Portal zurnal24.si je Ministrstvo za obrambo (MORS) povprašal, kako bi se s tem spopadla Slovenija. Dejali so jim: “Ob morebitnem napadu z jedrskim orožjem bi ukrepale enote, organizacije in službe, ki so predvidene z Državnim načrtom zaščite in reševanja ob jedrski ali radiološki nesreči, ter načrti zaščite in reševanja na regijski, občinski in obratni ravni.”

Ob jedrski nesreči bi se aktivirali poveljniki in štabi Civbilne zaščite, državna enota za hitre reševalne intervencije, enote CZ za radiološko-kemično biološko zaščito, tehničnoreševalne enote CZ za radiološko-kemično biološko podporo, poleg tega bi sodelovale še gasilske enote in druge prostovoljne gasilske enote ter ekološki laboratorij za izvajanje meritev.

Za zurnal24.si so na ministrstvo pojasnili, da je v primeru napada na državo naloga Slovenske vojske, da izvede vojaške obrambe, to pa izvaja samostojno ali v zavezništvu. Obveščanje prebivalstva v primeru takšnega napada najprej poteka z alarmnim znakom neposredne nevarnosti, nato še preko medijev.

V Sloveniji je 2.245 zaklonišč, ki so različnih zmogljivosti, vse od 50 do nad 300 oseb, prav tako se na primernost delijo na tri kategorije: z osnovno zaščito, dopolnilno zaščito in zaklonilnike, poroča zurnal24.si. Pojasnijo tudi, da se ob jedrski nesreči v okolje sprosti radioaktivni izotop joda, ki pa lahko povzroči notranje obsevanje telesa zaradi vdihavanja.

Več lahko preberete TUKAJ.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.