11:17, pet, 19. Apr

Kako županovanje Arsenoviča pozitivno vpliva na poslovanje njegovega podjetja





Saša Arsenovič je bil, preden je postal župan, poznan kot uspešen poslovnež. Njegova Galerija Gosposka pa je znana po gostinsko-turistični dejavnosti. V uredništvu smo preverili delovanje njegovega podjetja z javnimi podjetji in zavodi ter ugotovili, da je znesek prihodkov v zadnjih 4 letih presegal 100.000 evrov.

Ustanovitelj Galerije Gosposka je Saša Arsenovič, datum vpisa v Bizi je zabeležen kot 18. 10. 2005. Tam pa je kot direktorica navedena življenjska partnerica mariborskega župana Katja Arsenovič, a lastnik je še vedno sam Saša Arsenovič – župan Mestne občine Maribor.

Na podlagi objave, ki je zaokrožila po družbenih omrežjih, smo preverili dejstva, ki so javno dostopna v Erarju, in ki kažejo, koliko je šlo v podjetje Galerija Gosposka d.o.o. s strani Mestne občine Maribor ali z mariborsko občino povezanih podjetij ali zavodov.

Od januarja 2019 pa do danes je sodeč po Erarju Galerija Gosposka zaslužila vsaj 107.159,70 evra javnega denarja. Od ustanovitve, leta 2005, pa do januarja 2019, pa zgolj 29.015,11 evra.

Preverili smo zneske, ki so jih nakazovala naslednja podjetja, zavodi in občina: Zavod za turizem Maribor, Mestna občina Maribor, Narodni dom, Farmadent, Javni medobčinski sklad Maribor, Marprom, Štajerski tehnološki park, Snaga, Nigrad, Martura, Umetnostna galerija Maribor in MKC Maribor. Od naštetih je torej na račun Galerije Gosposka v slabih štirih letih priteklo več kot 100 tisoč evrov. Medtem ko je od časa ustanovitve Galerija Gosposka (2005) pa do januarja 2019, torej v 13 letih, s strani teh istih podjetij na račun Galerije Gosposka priteklo zgolj 29 tisočakov. Zgolj naključje, da takšen poskok poslovanja beležijo v času županovanja Arsenoviča?

Nakazilo Narodnega doma Maribor od januarja 2019 do danes na račun Galerije Gosposka.

Tveganje koruptivnega dejanja?

S tem, da je pomembno tudi dejstvo, da Galerija Gosposka kar nekaj časa vseh svojih dejavnosti ni mogla opravljati v polnem obsegu v zadnjih letih – zaradi epidemije koronavirusa in takratnega zaprtja gostinskih lokalov, namestitvenih kapacitet in konec koncev zaprtja javnega življenja. Koliko bi se šele izteklo na račun Galerije Gosposka, če epidemije ne bi bilo?

Sodeč iz poslovanja je razvidno, da lahko gre za visoko tveganje koruptivnega dejanja. 35. člen Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije namreč zapoveduje, da: “Organ ali organizacija javnega sektorja, ki je zavezan postopek javnega naročanja voditi skladno s predpisi, ki urejajo javno naročanje, ali izvaja postopek podeljevanja koncesij ali drugih oblik javno-zasebnega partnerstva, ne sme naročati blaga, storitev ali gradenj, sklepati javno-zasebnih partnerstev ali podeliti posebnih ali izključnih pravic subjektom, v katerih je funkcionar, ki pri tem organu ali organizaciji opravlja funkcijo, ali njegov družinski član: – udeležen kot poslovodja, član poslovodstva ali zakoniti zastopnik ali – neposredno ali prek drugih pravnih oseb v več kot pet odstotnem deležu udeležen pri ustanoviteljskih pravicah, upravljanju ali kapitalu. Prepoved iz prejšnjega odstavka velja tudi za poslovanje organa ali organizacije javnega sektorja s funkcionarjem ali njegovim družinskim članom kot fizično osebo.”

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.