15:06, ned, 16. Jun

Kako prodati rabljen avtomobil: nekaj nasvetov za prodajalce

Svoje vozilo želite prodati za čim boljšo ceno in brez zapletov. V spodnjih nasvetih vam pomagamo premagati dvome in morebitne pasti.

Prišel je čas, da se ločite od svojega zvestega jeklenega konjička. Da bosta zadovoljna oba z novim lastnikom, se tega procesa lotite opremljeni z informacijami, kaj vse je treba postoriti, preden bo avto dokončno prodan.

Ocenite vrednost avtomobila in postavite ceno

Vsak avto je vreden toliko, kolikor je zanj pripravljen plačati kupec. Vztrajanje pri visoki ceni, ker imate na svojega jeklenega konjička lepe spomine in vam je dobro služil, žal nima veliko smisla, če avto zaradi tega več mesecev stoji na dvorišču. Pobrskajte po spletnih prodajalnah in prodajnih salonih rabljenih vozil ter se pozanimajte, kakšno ceno imajo na tržišču enaki modeli vozil istega letnika. Realno ocenite stanje svojega avtomobila in postavite ceno. Če imate nekaj trgovske žilice, je cena lahko malce višja, če bi vozilo radi čim prej prodali, pa nekoliko nižja.

Pripravite dober oglas za avto

Pri pripravi oglasa za prodajo rabljenega vozila izpostavite njegove prednosti. Odlično ohranjen, prvi voznik, redno servisiran – vse to so izrazi, ki pomagajo, če seveda držijo. Navedite podatke, ki so v prid prodaji, a vselej korektno in pošteno. Ne prikrivajte morebitnih težav, raje pozorno popišite vse prednosti in dodatno opremo. Na primer: na kamero za vzvratno vožnjo ali avtomatsko odpiranje prtljažnika s senzorjem ste se tako navadili, da si ne predstavljate več avta brez te opreme, za kupca pa je to lahko nadgradnja v primerjavi z njegovim trenutnim vozilom.

Potrudite se tudi pri fotografijah. Lepotca ne postavite ravno pred razpadajočo fasado najbližjega javnega parkirišča. Poiščite privlačne kadre, izkoristite dobro svetlobo, fotografirajte zunanjost in notranjost avtomobila. Seveda pa ju pred tem pošteno očistite.

Še to: če ste pri prvi točki ogorčeno zavpili »Hej, moj avto je poseben, ima celo ime in popeljal me je okrog sveta!«, potem lahko to vsekakor tudi humorno zapišete v oglas. Pazite le, da bo ta res zabaven in ne le žalosten poskus nekoga, ki se želi znebiti čisto običajnega vozila.

Odločite se, kje boste objavili oglas

Največ potencialnih kupcev dosežejo specializirani spletni portali za prodajo avtomobilov. Tam lahko preprosto opišete vse karakteristike, ki so že naštete v obrazcu, seveda pa ob tem objavite tudi fotografije vozila. Prednost je, da bo tak oglas videlo res veliko ljudi.

Slabost objave oglasa na spletnem portalu za prodajo rabljenih vozila so mešetarji, ki bodo skušali znižati ceno daleč pod realno. Včasih se med domnevnimi interesenti najde tudi kakšen prevarant. Če se vam oglasi kdo, ki bi avto kupil kar brez ogleda, a vas bo prosil, da mu pred plačilom kupnine nakažete nekaj denarja za »manipulativne stroške« ali »garancijo za transport«, je to znak za alarm.

Pripravite se na to, da bo telefon zvonil še dolgo potem, ko bo avto že prodan. Če vas to moti, si za čas prodaje raje omislite drugo telefonsko številko.

Alternativa specializiranim portalom so družbena omrežja. Teren za prodajo lahko preizkusite na Facebooku ali Instagramu – morda se bo že v krogu prijateljev in znancev našel kdo, ki išče avto, kot je vaš. Prodaja bo tako hitrejša in lažja.

Kako pripraviti avto za ogled?

Resen kupec bo hotel avto najprej videti, preden se odloči za nakup. Kaj je vaša naloga? Pripravite se na ogled – in pri tem mislimo na vozilo in vas same. Razumljivo je, da mora biti avto očiščen in na vpogled tudi servisna knjižica, iz katere je razviden seznam popravil. Vi pa se pripravite na vprašanja v zvezi z avtom, ki bi utegnila zanimati kupca: koliko let ga vozite, je bilo kadar koli kaj narobe in podobno. Računajte na različne prijeme in želje interesentov. Vnaprej premislite tudi, ali ste pripravljeni znižati ceno in za koliko.

Pri prodaji rabljenega vozila naj vam bo v pomoč članek o tem, kaj pri ogledu takšnega avta in testni vožnji z njim zanima kupce.

Kako izpeljati formalni postopek prodaje in prepisa avtomobila?

Spremembo lastništva vozila morata prodajalec in kupec urediti v 15 dneh od prodaje. Celoten postopek lahko opravite v poslovnih enotah AMZS, kjer bodo novemu lastniku izdali prometno dovoljenje, tam pa lahko sklene tudi novo zavarovanje avtomobilske odgovornosti. To se namreč s prodajo ne prenese na kupca. Preverite različne scenarije, kaj se zgodi, če ste avto prodali, avtomobilsko zavarovanje pa poteče šele čez več mesecev.

Po formalnem delu prodaje vozila vas vodi članek: Kako uredite avtomobilsko zavarovanje?

Sami ali pa s pomočjo izkušenih trgovcev

Z vnaprejšnjo pripravo lahko brez zapletov pridete do konca poti, ki se ji reče uspešna prodaja rabljenega avta. Nismo pa vsi rojeni za prodajalce. Če boste spoznali, da si preveč belite glavo ali nimate pogajalske žilice, je tu še ena možnost: prodajo rabljenega vozila lahko prepustite trgovcem ali avtohišam, ki bodo za vas uredili tudi vse formalne postopke.

Vse informacije o ugodnem zavarovanje novega ali rabljenega avta najdete na spletni strani Zavarovalnice Triglav.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.