21:20, sob, 22. Jun

Kako ravnati z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo?

Ob poplavah moramo biti pozorni na različne vidike varovanja našega zdravja. Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) priporoča, kako pregledati poplavljena živila.

Vir: Pixabay
Vir: Pixabay

Ravnanje z živili, ki so prišla v stik s poplavno vodo. NIJZ prebivalcem, ki so imeli poplavljena živila, priporoča spodaj navedeno ravnanje.

Živila dobro preglejte

  • Živila, ki so prišla v stik s poplavno vodo, zavržemo.
  •  Vsa živila pregledamo, če morda ne vsebujejo tujkov (koščkov stekla, drobcev drugih poškodovanih predmetov …). Živila, ki vsebujejo tujke, zavržemo.
  • Vsebino iz poškodovanih vreč, ki ni bila v stiku s poplavno vodo, preložimo v nove vreče, ki jih skladiščimo ločeno od nepoškodovanih in jih prednostno porabimo.
  • Zavreči je treba pločevinaste konzerve z živili, ki so kakorkoli poškodovane, npr. so napihnjene, predrte, zarjavele, brez označb in živila v poškodovani, razpokani, polomljeni stekleni embalaži.
  • Živila v originalno zaprti, nepoškodovani pločevinasti ali stekleni embalaži, ki je prišla v stik s poplavno vodo, so najverjetneje varna. Če je le mogoče, zunanjost embalaže pred uporabo očistimo in jo v celoti operemo. Če je mogoče površino embalaže tudi razkužimo z ustreznim razkužilom po navodilih proizvajalca. Pazimo, da razkužilo ne pride v stik z živilom.
  • Živila, ki so bila izpostavljena kemičnemu onesnaženju, je treba zavreči. Na splošno velja, da kemičnih snovi ne moremo sprati z živil

Navodila veljajo tudi za živila v zamrzovalnikih. Če hladilniki in zamrzovalniki niso bili poplavljeni in do izpada električne energije ni prišlo, lahko v njih shranjena živila uporabimo, hladilnike in zamrzovalnike pa odpiramo le, kadar je to nujno potrebno.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.