06:17, pon, 29. Apr

Kam spada Zoran Stevanović, ki poziva k protestom?





Zoran Stevanović, predsednik politične stranke Resni.ca, je včeraj pozval k udeležbi današnjega protesta. Kdo je in kako mu uspeva hoditi po poti od lokalnega politika do enega trenutno najbolj prepoznavnih obrazov protestov, razkrivajo na portalu Necenzurirano.si.

Na portalu ugotavljajo, da naj bi bil blizu desnici, ne nazadnje je bil član Slovenske nacionalne stranke (SNS), iz nje pa naj bi odšel po sporu z Jelinčičem. Bil naj bi tudi protimigrantski, z nekaterimi stališči pa naj bi bil tudi blizu Janševi Slovenski demokratski stranski (SDS). Na portalu se ob vsem tem sprašujejo, ali je Stevanović in njegova stranka Resni.ca ravno tisti člen, ki manjka Janši pri sestavi koalicije.

Na portalu Necenzurirano.si gredo še naprej in odkrivajo poslovne povezave in tudi politične, ki naj bi segale tudi v vrh policije. Pa tudi to, da je Stevanović sodeloval na okrogli mizi skupaj z Andrejem Šiško, takratnim vodjem Štajerske varde. V istem času naj bi Stevanović deloval na naslovu kot pozneje ustanovljena skrajno desna stranka Domovinska liga pod vodstvom Bernarda Brščića. Med soustanovitelji Domovinske lige pa naj bi po poročanju portala bil tudi Andrej Žerovc, ki je zdaj v stranki Resnica.si.

Stranka ni nov akter na političnem polju

O Stevanovićevi stranki Resnica.si pa so včeraj pisali tudi pri Inštitutu 8. marec. “O stranki Resni.ca in dogajanju okoli nje. 1.) Stranka Resni.ca ni nov akter na političnem polju. Njen predsednik je bil član stranke SNS, nekateri vidni posamezniki pa so bili aktivno vključeni v Domovinsko ligo. 2.) SNS in Domovinska liga sta stranki, ki širita sovraštvo, poglabljajta neenakosti in spodbujata ukrepe, ki uničujejo javno šolstvo in zdravstvo. 3.) V Inštitutu 8. marec ostro nasprotujemo instrumentalizaciji ljudi v namene nabiranja političnih točk. Tudi za to smo po referendumu zavračali vse pobude za ustanovitev lastne stranke: prepričani smo, da stranka potrebuje jasen program, terensko mrežo in zaveze. Prepričano smo, da čudežni rešitelji ne obstajajo. 4.) O njihovem nadaljnem delovanju največ povedo njihove objave in programske usmeritve, pri tem pa se pogosto sklicujejo na nadstrankarsko delovanje. Takšno delovanje je mit: stranke se povezujejo pri sprejemanju zakonov, odločanju o ministrih, oblikovanju vlade. Stališča Resni.ce so stališča desnih političnih opcij. Njihovi glasovi so dodatni glasovi za ukrepe, ki že zdaj uničujejo življenja ljudi. Glas zanje je glas za obstoječo vlado,” so zapisali na Facebooku.

Objava Inštituta 8. marec. Vir: Facebook_ Dostop 5. 10. 2021

Fotografija: Zoran Stevanović. Vir Facebook, profil Zoran Stevanović

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.