02:52, pon, 29. Apr

Kamenska Slomškova nedelja v Vuzenici





Minulo nedeljo so v Vuzenici obeležili Kamensko Slomškovo nedeljo. Že leta poteka tradicionalno v okviru Vuzeniških dni pri Mariji Devici na Kamnu. Vsako leto se pri mašni daritvi zbere množica romarjev. Hkrati pa je to tudi ena izmed največjih sejmarskih nedelj v Vuzenici.

Kamenska Slomškova nedelja leto za letom v Vuzenici pusti svoj pečat. Gre za obeležitev spomina na enega izmed najbolj pomembnih ljudi v preteklosti, Antona Martina Slomška, ki je leta 1838 zaprosil, da bi postal župnik v Vuzenici, saj je bila tamkajšnja župnija brez župnika. Kot pričajo viri je bil sredi svojih najlepših let in se je z vso zavzetostjo lotil dela. Veliko je bilo popravil in tudi pastoralnih sprememb je bilo potrebnih. S svojo besedo in organizacijo je dosegel, da so popravili farno cerkev, nabavili veliko nove opreme in nove zvonove. V slabem stanju je bilo tudi župnišče; še zlasti stanovanje za dva kaplana je bilo v razsulu. Zato se je lotil korenite obnove župnišča in jo kmalu dokončal.

DSC_3519

Bil je zelo zavzet dušni pastir. To kažejo zapisi ob vizitaciji, pa tudi dejstvo, da je posredoval pri obnovitvi lokalije pri Sv. Primožu na Pohorju, da je tako olajšal oddaljenim vernikom njihovo že tako težko življenje.

Kako širokega znanja in duha je bil, se kaže tudi v življenju v župnišču. Pri mizi se je s kaplani pogovarjal dva dni v tednu v latinščini, dva dni v nemščini, ostalo v slovenščini. Bil je ljubeči oče in skrbni gospodar s posluhom za uboge in otroke.

Prav slednjim je posvetil veliko časa. Za njih je ob večerih spisal znani učbenik za nedeljske šole z naslovom Blaže in Nežica v nedeljski šoli. V njem je pokazal zelo široko znanje in čut za otroke. Knjiga je polna topline in lepega odnosa do otrok. Doživela je veliko ponatisov in šla prek meja; prevedena je bila v češki jezik in celo v daljni Rusiji so jo uporabljali kot pomož učbenik. Imela je velik vpliv tudi na kasnejše šolstvo pri nas. Človek se kar čudi širini Slomškovega znanja za tisti čas. Prav tako nas preseneti, koliko stvari je hotel naučiti otroke v nedeljski šoli; poleg branja in pisanja še matematiko, osnove nemščine, seveda verouk, pa o higieni, botaniki, o nebesnih planetih, sadjarstvu, prvi pomoči… Skratka, prava mala enciklopedija znanja za kmečke otroke.

To izročilo, ki ga je pustil Slomšek v Vuzenici – med drugim – tudi z mašnimi daritvami ohranjajo in prenašajo na mlajše rodove.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.