14:11, pon, 6. Maj

Kandidata za župana občine Hoče-Slivnica imata različne poglede na razvoj občine





V današnjem soočenju kandidatov za župana občine Hoče-Slivnica sta sodelovala Marko Soršak in Vojko Golob.

Urejanje kanalizacije, vodovoda ob sanaciji cest

Eden od perečih problemov v tej občini je urejanje kanalizacije in vodovoda, ki ju urejajo skupaj s sanacijo cest. Marko Soršak, ki je sicer sedaj aktualni župan občine Hoče-Slivnica, je omenil, da imajo zdaj odprtih sedem gradbišč, gradi se kanalizacija, za katero so pridobili kohezijska sredstva. “Ceste so dalj časa odprte, povsod, kjer so v cesti, se bo izvedlo 15 km novih vodovodnih vodov, vsi novi hišni priključki, tega bo čez tisoč novih priključkov, ponekod pa smo uspeli prodoibiti tudi Telemach in GVO oziroma Telekom, da v istem času polagajo optično omrežje.” Kandidat Vojko Golob je dejal, da so 1993 naredili dodatne izvire za vodovod Reka – Pohorje in da so že “takrat zagotovili skoraj 100 tisoč litrov zalogovnikov za vodo, zalogovnikov, tak da občina tu zaostaja kar precej.” Marko Soršak je dejal: “Teh 100 tisoč kubikov žal letos ni bilo dovolj, predvsem zaradi nekaterih, ki niso upoštevali navodil, takrat je vode zmanjkalo. Ni moč več priključevati novih, večjih objektov. Občina pa je morala po zakonu sprejeti devet vodovodnih sistemov, ki so bili v poraznem stanju. Ob tem, da vsega ni mogoče naenkrat storiti, ampak začeli smo projektirati pred dvema letoma.”

O financiranju bioloških in malih komunalnih čistilnih naprav

Marko Soršak je dejal, da so “v tem prejšnjem mojem mandatu smo začeli sofinancirati čistilne naprave za individualno zazidavo, ker pomagamo tistim, ki niso znotraj aglomeracij in se ne morejo priključit na javno kanalizacijsko omrežje, v višini do 50 % investicije.” Vojko Golob pa je izpostavil, da v vsakem primeru podpira take projekte: “Saj imamo na primer celotno naselje pod Tiso, to se pravi med Petkom in Svetlom in Ledino, kjer sploh ni urejeno. In tukaj bo potrebno tudi na njih pomisliti. Izvzeti so bili iz tega programa. In zdaj enostavno, naredili bomo, naredili bodo Zgornje Hoče, Reka – Pohorje, del Hočkega Pohorja, ampak navzgor ni ničesar.” Marko Soršak je dejal, da to ne drži. “Ravno to sem pred pol minute povedal, občina Hoče – Slivnia že sedem let sofinancira biološke naprave, ministrstvo za okolje in prostor je določilo aglomeracije, kjer se gradi kanalizacija. In izven aglomeracije se gradijo male komunalne čistilne naprave. In to občina sofinacira vsem občanom.”

Izgradnja cest

Prioriteta je makadamska cesta, ki povezuje dve občini, meni Vojko Golob: “To mi sploh ni jasno, zakaj ni bilo narejeno s strani občine Hoče – Slivnica. Pripelješ se po lepi asfaltni cesti iz Miklavža in nadaljuješ proti Hočam. In naenkrat makadamska cesta, prideš v Rogozo in tam je stanovanjsko naselje, spalno naselje. Ljudje tangirajo proti Ptujski cesti skozi makadamsko cesto. Ne vem, zakaj tu niso neke prioritete postavljene.” Marko Soršak odgovarja na to: “Če se kdo pelje mimo in tako na pamet reče, res tako pomisli, ampak proračuni se sestavljajo po nekem hibridnem sistemu. Torej določimo skupne velike projekte, potem vsaka krajevna skupnost v rangu cca. 100 tisoč določi še projekte, ki jih želi znotraj svoje krajevne skupnosti. In tukaj na Samovi ulici, Pravokotni ulici, ne na koncu naselja Maj, novo naselje, ki ga je omenil gospod Golob, tu je mnogo ljudi, ki si ne želijo, da se to asfaltira in ne želijo povečanja prometa. Izvedli smo ovire na pobudo teh ljudi. In zato te ceste, dokler je ljudi ne želijo, ne bomo delali proti volji ljudi.” Vojko Golob ob tem meni, da gredo sto let nazaj: “Vozimo se po makadamski cesti, vsi ostali pa po asfaltni.” Pravi še, da ne gre za posluh, ampak: “imamo možnost ovir, imamo možnosti omejevanja hitrosti.”  Marko Soršak poudarja, da gre za voljo ljudi, ki tu ne želijo več prometa: “Bilo je v planu, ampak so se druge stvari prioritetne rešile. Gre za dosti mladih družin in z otroki, ki ne želijo povečanje prometa.” Dodal je: “Promet do Miklavža je možen po Rogoški cesti.”

Dozidava šol, vrtcev

Prebivalcev v občini je čedalje več. Posledično tudi več potreb po prostoru v šolah in vrtcih. Marko Soršak je dejal: “Kapacitete so v tem trenutku zadostne, v vrtcu je tudi nekaj otrok iz sosednjih občin, seveda pa nismo zaspali. Smo v fazi projektiranja dozidave vrtca v Rogozi, dozidave vrtca Slivnica, kjer bomo širili te kapacitete.”
Vojko Golob pa pravi: “Prostorski načrti so bili sprejeti. Ve se, v katero smer gre dozidava Hoč, kje so spalna naselja, kjer bodo mlade familije prišle, ampak poglejmo že sedaj npr. 85 % malih otrok je samo iz naše občine v naših vrtcih. Samo 85 %. To pomeni, da teh 15 % , ne vem, kje so. Že kapacitete so premale, dajemo prednost drugim.” Marko Soršak pa je odgovoril: “Če bi pogledali odlok, naši otroci imajo prednost pri vpisu, dobijo dodatne točke. Planiraranje, torej kapaciteta vrtcev se določi v sodelovanju z vodstvi šol, z obema ravnateljema. Tudi pri projektiranju novih. Glede na program Sokol, ki predvideva število rojstev, planiramo.” Pravi še, da ne delajo na pamet. Vojko Golob pravi: “Pričakoval sem, da se bo planiralo z neko rezervo, ne pa da gremo vsakokrat v nov projekt. Ne vem, kot da je potreben projekt, da se bo trošil denar.” Marko Soršak odgovarja: “Vsi trije vrtci so splanirani tako, da je možno nadaljevati.”

Se občina loteva le velikih projektov, malih pa ne?

Marko Soršak na očitke Vojka Goloba odgovarja: “Seveda ne drži. Ne želimo pa se vsega navajati. Občasno povemo, objavimo, ampak mogoče – zadnje javno naročilo: cesta Pivola – Šaherl 70 metrov, ocenjujem, da ne gre za velik projekt.” Nato je naštel še nekaj drugih. Vojko Golob je pojasnil: “Poglejmo. Majhni projekti, tu so skoncetrirani okoli športnih objektov in športnih društev. Pozablja se na zadeve, kot so humanitarne, npr. Karitas je zaprosil za sredstva, odobrili so ali pa rekli, da lahko dajo samo 300 evrov, ve pa se, da potrebuje karitas letno 8.000 evrov v občini Hoče.” Marko Soršak je odgovoril, da financirajo tudi karitas, “ki je dobil skladno z letno pogodbo še dodatnih 300 evrov. Drugih postavk v proračunu ni, tako da se ne sme kar tako deliti, ampak skladno z razpisom.”

Povezovanje z občinami

Marko Soršak pravi, da s sosednjimi in drugimi občinami dobro sodelujejo. “Z nobenim nimam konfliktov, težko razumem očitek, da se slabo povezujemo z občinami. Mogoče naj omenim še partnerstvo za Pohorje, kjer sodeluje 19 občin. Turistična destinacija Štajerska, kjer deluje ca. 20 občin, tako da težko razumem ta očitek.” Vojko Golob pa pravi: “Potrebno je to povezovanje še bolj intenzivirati, povečati, na primer z mariborsko občino. Mi imamo letališč, logistični center, sedaj se nam je zgodila še Magna.”

Letališče

Vojko Golob pravi za letališče: “To ni problem samo naše občine. To je ravno na tisto temo povezovanja med občinami in bomo rešili tudi ta problem letališča. Letališče rabi rešitve. In te rešitve so, da se najde pravega koncesionarja. Ki bo nadaljeval izgradnjo po prostorskem načrtu. Malo je problem, ker se je takrat iz prostorskega načrta akr nekaj sto hektarjev zemljišča in se namenilo Magni. Magna je danes mrtev projekt.” Pravi še, da bo treba gledati,”kako se bo to rešilo, z državo, verjetno bo treba počakati, a če bom jaz župan, ne bom dovolil, da je tu kakršnakoli proizvodnja, kaj šele lakirnica.” Marko Soršak na to odgovarja: “Iz prostorskega načrta se ni nič vzelo, ker prostorskega načrta ni” Dejal je, da je bil pred dvema mesecema izdelan modificiran državni prostorski načrt. Zdaj nimajo nobene informacije s strani države, poudaril pa je, da odlično sodelujejo na tem področju z Mestno občino Maribor: “Sodelovanje med nami je odlično, nimamo pa sogovornika na strani države.”  Kar se tiče prostorskega načrta za Magno pa je Soršak dejal: “Gospod Golob ne navaja točnih podatktov. Prostorski načrt za Magno, torej OPN je bil sprejet 2016, državni prostorski načrt se je začel izvajati v 2017, tako da nič ni bilo izvzeto iz nobenega prostorskega načrta, ker prostorskega načrta do leta, dokler niso  začeli 2017 na tem ministrstvu ni delal nihče nič.”

Več sledi …

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.