07:43, ned, 28. Apr

Kardiologi še brez dogovora z vodstvom





Pogovori med vodstvom Univerzitetnega kliničnega centra Maribor in zaposlenimi na tamkajšnjem oddelku za kardiologijo in angiologijo še niso obrodili sadov. Kot so za STA pojasnili v upravi zavoda, dogovor še ni sklenjen, saj pogovori še potekajo.

getfoto2 (1)

Predlog za rešitev nastalega položaja, ko so kardiologi zaradi preobremenjenosti celo zagrozili z napotitvami bolnikov v druge bolnišnice, je 20-odstotno povečanje izplačil zaradi povečanega obsega dela.

“V zvezi z možnostmi pravne ureditve opravljanja urgentnih kardioloških posegov v UKC Maribor čakamo na odziv predstojnika glede predlaganih rešitev. Prav tako čakamo še na odziv ministrstva za zdravje. Oba odziva pričakujemo še ta teden,” so pojasnili v upravi UKC Maribor.

Ob tem so poudarili, da delo na oddelku za zdaj poteka nemoteno. “V primeru, da ne bo več mogoče zagotoviti neprekinjenega zdravstvenega varstva v okviru obstoječih možnosti, bo potrebno pacienta napotiti v UKC Ljubljana,” so dodali.

Pravni svetovalec zdravniškega sindikata FIDES Bojan Popovič meni, da gre v nastali situaciji za “kombinacijo togega plačnega sistema in še bolj togega obnašanja vodstva UKC Maribor”. “Gre za tipično situacijo, v kateri plačilo po urah ne ustreza naravi in pomenu opravljenega dela. Ni namreč mogoče vnaprej predvideti, kdaj bo potreba po urgentnem kardiološkem posegu nastala, in kolikokrat v dnevu ali tednu se bo zgodila. Ko se zgodi, pa je treba reagirati takoj. Zato je treba nagraditi število posegov in ne njihovega trajanja,” je pojasnil za STA.

Najprimernejša rešitev bi bil po njegovem mnenju variabilni del plače, ki pa za takšne primere v slovenskem plačnem sistemu ni predviden. “Zato smo predlagali sklepanje podjemnih pogodb, pri čemer pa bo treba še ustrezno soglasje ministrstva za zdravje. Pri tem smo tudi jasno določili, kje so po našem mnenju meje za sklepanje tovrstnih pogodb,” je pojasnil.

Po njegovih besedah ni dobro, da si je treba zaradi pomanjkljivosti plačnega sistema izmišljevati vedno nove oblike atipičnih pogodb o delu. “Ta tip pogodb je močno obdavčen, po drugi strani pa daje manj socialne varnosti, kot če bi bilo delo opravljeno v okviru pogodbe o zaposlitvi. Podjemne pogodbe niso najboljša, so pa najboljša izvedljiva možnost,” meni.

Sindikat je po poročanju medijev predlagal sklenitev podjemnih pogodb, po katerih bi kardiologi od UKC Maribor prejeli okoli 175 evrov na poseg. Popovič je opozoril, da gre za bruto znesek, od katerega približno polovico predstavljajo davščine. “Višina je po našem mnenju prenizka. Taksist, ki bi peljal pacienta v Ljubljano in nazaj, bi zaslužil več,” je dejal.

Kardiologi se pritožujejo tudi zaradi težav z zastarelim koronografskim aparatom. V upravi UKC Maribor so pojasnili, da je proizvajalec tega aparata podal pisno izjavo, da je aparat ob rednem servisiranju in vzdrževanju še vedno primeren za klinično uporabo. Tudi rezervni deli za aparat naj bi bili zagotovljeni vse do konca leta 2015, ko pa naj bi v bolnišnici že kupili nov aparat. “Do sedaj aparat deluje brez posebnih težav in izpadov,” so še dodali.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.