13:22, pon, 6. Maj

Katjo Koren Miklavec spremljajo spomini





Nekdanja slovenska alpska smučarka Katja Koren Miklavec je na olimpijskih igrah v Lillehammerju leta 1994 osvojila bronasto kolajno v slalomu. Še vedno spremlja tekme alpskega smučanja, v Mariboru na tokratni Zlati lisici ni bilo nič drugače. Zadnje dni ji je urnik najbolj zapolnilo komentiranje na nacionalni televiziji.

katja koren miklavec

Korenova, zaposlena sicer v marketinškem oddelku Pošte Slovenije, je kot predsednica Fundacije za financiranje športnih organizacij še zmeraj predana športu, v zimskem času najbolj seveda alpskemu smučanju. Devetintridesetletna Koren Miklavčeva je ena od “vražjih slovenskih deklet”, ki so bila v zlatih časih slovenskega alpskega smučanja v devetdesetih letih proti prelomu stoletja stalne obiskovalke zmagovalnih stopničk.

Leta 1993 je 22. decembra v Flachauu slavila edino zmago v svetovnem pokalu v superveleslalomu, nekaj mesecev kasneje je na olimpijskih igrah v Lillehammerju osvojila bronasto olimpijsko medaljo v slalomu. Občasno še uživa na smučeh, najraje s svojima hčerama in možem, sicer pa se je od vrhunskega športa zaradi težav s hrbtenico poslovila leta 1997, ko je bila stara šele 23 let.

“Drugače je, zdaj ko sem gledalka, čeprav se spomini hitro vrnejo, ko poslušaš to vzdušje, KAKO tekmovalke prihajajo v cilj … Se kar hitro spet vidim na startu. Sploh pa je danes, v teh deževnih pogojih, priznam, lažje biti gledalec, zdaj samo navijam,” je v premoru med obema slalomskima vožnjama dejala edina mariborska športnica z olimpijsko kolajno na zimskih igrah.

“To je res, pogoji v dežju so težji, a to je šport na prostem, na vreme ne moreš vplivati. Treba je tekmovati in smučarke so tega navajene. Če rečejo, da tekma je, potem je. Fino sicer ni, je lepše tekmovati v sončnem vremenu, takšno, kot je bilo v soboto, a tudi če je bilo včeraj za nas kot gledalce lepo, je bilo za smučarke skoraj pretoplo. Tekmovalke pa se prilagajajo temu, kar pač narava da,” je vremensko kuliso pod vznožjem Pohorja opisala Koren Miklavčeva.

Sezona svetovnega pokala je dolga, to se pozna tudi SLOVENSKI šampionki Tini Maze, ki je pod Pohorje znova privabila večtisočglavo množico. “Seveda se pri Tini pozna utrujenost, tekmuje v vseh disciplinah, kar ni enostavno, daleč od tega. To se vidi na njenih vožnjah. Če pogledamo na primer Mikaelo Shiffrin, pri njej se vidi ta svežina, a brez skrbi, tudi Tina bo zdržala do konca,” je dejala Korenova, ki ta konec tedna počitka ne pozna.

“Sem gostja v studiu nacionalne televizije, fino je, ni obremenitev, si v dogajanju … Smučanje je šport, kjer sem bila nekoč aktivno zraven, tako se malo vrneš v preteklost, podoživiš vse lepe trenutke, zakaj tega ne bi delila z ostalimi,” je povedala nekdanja slovenska smučarka, ki pa ima v teh dneh veliko dela tudi na Fundaciji za šport.

“Vsako leto je približno enako, ne morem reči, da imamo težave, a je to deljenje sredstev zoprno obdobje. Treba je pregledati vse vloge, ne bi želela govoriti o težavah, vlog je veliko, denarja pa ni dovolj. Vsi bi ga želeli imeti takoj, a žal to ne gre, saj je treba peljati določene postopke. Vemo, da ni denarja v športu, čeprav so rezultati vrhunski. Vsi bi si želeli več denarja, mi na FŠO pa skušamo po najboljših močeh razdeliti dana sredstva,” je dejala Mariborčanka, ki na tribuni pogreša tudi kakšno nekdanjo reprezentančno kolegico.

“Danes, ko dežuje, jih verjetno ni, čeprav še prihajajo na to tekmo. Enkrat ene, drugič druge, je pa res, da ima vsaka svoje obveznosti. Med tednom si neprestano v pogonu in je težko potem še za vikend letati naokrog, težko je vse uskladiti,” je še dejala Koren Miklavčeva.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.