13:42, tor, 23. Apr

Kdo dovoljuje propadanje arheološkega najdbišča na mariborski Piramidi?





Kdaj bo ministrstvo za kulturo končno pokazalo, da Maribor z okolico ni manjvredno območje države?” se sprašujejo na MO Maribor. Opozarjajo, da že vrsto let rešujejo problematiko propadajočega arheološkega območja na vrhu Piramide, ki meče slabo luč na mesto, ne pa na državo, ki je dejanski lastnik tega območja.

Piramida je izjemnega pomena za mesto, vse od njegovega nastanka. Ni samo hrib, zaradi katerega smo decembra lani spremljali polemike okoli zakasnitve prižiga prazničnih luči. Ni samo hrib z enim najlepših razgledov nad mestom. Ima zgodovinski pomen in izjemen turistični potencial hkrati pa predstavlja enega temeljev kakovosti bivanja za lokalno prebivalstvo. Nekaj časa je propadal tamkajšnji mestni vinograd, jasno pa je, da propada tudi tamkajšnje arheološko najdbišče. Zakaj? Na MO Maribor pravijo, da zato, ker je državi vseeno.

piramida (1)

Propadajo korenine Maribora
MO Maribor se zaveda, da ima Piramida za mesto vsestransko velik pomen, ne samo gospodarsko – turistični, ampak tudi kulturni, saj gre za specifično veduto s posebnim pomenom za mesto. Na območju Piramide gre za mestotvorno kulturno in specifično kmetijsko površino. Tam so korenine mesta Maribor, saj je na vrhu Piramide stalo grajsko poslopje, po katerem ima danes Maribor svoje ime. Zato je za mesto še kako pomembno raziskati vse arheološke ostaline na Piramidi. Prav zaradi tega mora biti najpomembnejši grič na robu mesta reprezentativno urejen, kar trenutno, zaradi nepripravljenosti pomoči pristojnega Ministrstva za kulturo, ni,” so zapisali v sporočilu za javnost. Konec leta 2012 se je uspešno zaključil projekt arheoloških izkopavanj ter sanacije in konservacije arheoloških ostalin na vrhu Piramide. Sanirane arheološke ostaline gradu na Piramidi so v letu 2013 primerno zagradili, tako da so vidne iz vseh smeri. Za trajno ohranjanje kulturnega spomenika, pa sedaj zmanjkuje denarja.

Občina si želi lastništvo, ministrstvo ga ne da
S pridobitvijo lastninske pravice bi mariborska občna lažje pridobivala evropska sredstva, s katerimi bi lahko ohranjali kulturni spomenik na vrhu mestnega hriba. A pogoj je lastništvo. “Z več pozivi pristojnemu Ministrstvu za kulturo, ki je lastnik arheoloških najdišč, si MO Maribor že več let prizadeva, da bi zemljišča pridobila v last in posest. S strani Ministrstva za kulturo so sporočili, da takšen odplačni ali neodplačni prenos zemljišč v last MO Maribor, zaradi zakonodaje trenutno ni možen,” so zapisali v sporočilu za medije.

Vinograd na Piramidi.
Vinograd na Piramidi.

Piramida se more urediti
Kot navajajo na MO Maribor, so pristojni na Zavodu za varstvo kulturne dediščine Slovenije (Območne enote Maribor) že v lanskem letu ugotovili, da je nujno treba izvesti določena popravila odkrušenih zidov. “MO Maribor takšne sanacije, zaradi lastništva, sama ne more narediti, zato pa poziva pristojno Ministrstvo za kulturo, da trajno uredi območje javnega kulturnega spomenika, če prenos zemljišč na občino trenutno zakonsko ni možen. Arheološko območje na vrhu Piramide je namreč neprimerno urejeno, zanemarjeno in nikakor v skladu s tem, kar bi moralo predstavljati in kar si javni kulturni spomenik zasluži. Vse našteto pa, kljub temu da je v lasti države in ne MO Maribor, ne meče slabe luči na lastnika, ampak na mesto“, so zapisali na MO Maribor in še enkrat javno pozvali državo in pristojno Ministrstvo za kulturo, naj v proračunu priskrbi sredstva za dostojno ureditev javnega kulturnega spomenika z velikim zgodovinskim pomenom za mesto, na način, da bo reprezentativen, zavarovan in urejen.

Maribor ima veliko za pokazati
Želimo, da se z Ministrstvom za kulturo v prihodnosti ne bodo ponavljale več podobne zgodbe, kot je bila v preteklosti večkrat različno ocenjena prijava na razpis za obnovo Mariborskega gradu, reševanje prostorske problematike Mariborske knjižnice, urejanje javnega kulturnega spomenika na mestnem griču ipd. MO Maribor si želi, da se enkrat za vselej država do Maribora in regije neha obnašati kot do manj pomembnega območja, saj imamo tudi tukaj veliko za pokazati, še več pa za razrešiti,” opozarjajo v sporočilu za javnost.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.