05:19, tor, 30. Apr

Kitajci spet v Mariboru o možnostih poglobitve sodelovanja





V Mariboru se te dni mudi desetčlanska delegacija predstavnikov kitajskega mesta Wuxi, da bi se seznanila z možnostmi poglabljanja sodelovanja med mestoma. Maribor in Wuxi že sodelujeta na športnem, turističnem in kulturnem področju, rada pa bi navezala stike tudi na gospodarskem področju. Konkretnih projektov še niso dorekli.

v mariboru spet delegacija s kitajske

Današnji uradni sprejem delegacije iz mesta Wuxi, ki jo sestavljajo tako predstavniki lokalnih oblasti kot posameznih podjetij in organizacij, je po navedbah mariborske občine eden izmed največjih sprejemov predstavnikov kitajskih mest, s katerimi sodeluje Mestna občina Maribor.

Med rezultati preteklih obiskov iz tega mesta je dogovor za gostovanje dveh slovenskih nogometnih trenerjev na Kitajskem in letošnji prihod skupine kitajskih otrok na nogometni tabor v Mariboru. Prav tako so julija prišli prvi turisti iz Wuxija v Maribor, je po sprejemu na občini povedal predsednik Ljudskega kongresa mesta Wuxi Yao Jianhua.

Tokratni obisk je bil namenjen predvsem navezovanju stikov še na področju gospodarstva. “Obojestranska želja je nadaljevanje sodelovanja s konkretnimi projekti,” je povedal mariborski podžupan Zdravko Luketič, po besedah katerega veljajo Wuxi in ostala mesta v regiji za najhitreje rastoče gospodarstvo na Kitajskem.

Nadaljnja komunikacija naj bi med drugim tekla na ravni obrtnih zbornic obeh mest. “Obrtna zbornica Maribor je vabljena na obisk obrtne zbornice njihovega mesta, kjer bi z več tisoč člani, konkretno manjših in družinskih podjetij, dogovorili in poiskali skupne konkretne projekte, ki si jih tudi oni želijo,” je pojasnil Luketič.

“Zanimivo je, da imajo v Wuxiju podoben obrtno-zbornični sistem kot v Mariboru in da so enako zainteresirani za poslovno sodelovanje njihovih družinskih podjetij in obrtnikov s podjetji v Mariboru,” je pojasnil podpredsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Maribor Dušan Fidler. Po njegovih besedah so tudi v omenjeni kitajski zbornici večinoma družinska podjetja, zato vidi možnosti delovanja tako štajerskih podjetij na Kitajskem kot kitajskih v Mariboru.

Konkretnih predlogov niso navedli. “To je šele preliminarna faza. Do konkretnih projektov je treba še veliko narediti,” je dodal Fidler. “Možnosti so, a moramo še konkretizirati zadeve,” je dejal.

Po besedah podžupana Luketiča, ki je kitajsko delegacijo sprejel zaradi nepričakovane odsotnosti župana Andreja Fištravca, vidijo kitajski gostje tudi možnost sodelovanja na področju kmetijstva. Prav tako bi radi v Wuxiju s pomočjo Maribora vzpostavili šolo za nogometne trenerje za vso Kitajsko.

Luketič je izpostavil, da konkretiziranje sodelovanja terja veliko časa. “Pri takšnih pogovorih je treba devet desetin časa porabiti za spoznavanje in vzpostavitev zaupanja,” je pojasnil. “Na področju oblasti teče komunikacija zelo dobro in vlada obojestranski interes za sodelovanje. Želimo pa, da se zadeve konkretizirajo med konkretnimi subjekti,” je dodal.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.