17:18, ned, 28. Apr

Klubi želijo sami upravljati s športnimi površinami





Športna zveza Maribor je na pobudo vodstva občine pripravila predlog novega modela upravljanja športa v Mestni občini Maribor. Zaradi pomanjkanja denarja v občinski blagajni namreč športni objekti propadajo, športna društva pa vedno težje opravljajo svoje delo. Med predlaganimi je tudi predlog, da se nekatere objekte da v upravljanje društvom.

9b2b5378-6d7b-49e4-9347-4d48ba04c549

ffba5a1c-0821-4d9a-8b47-e78bcc42b163

“Zavzemamo se za to, da je treba tiste objekte, ki jih klubi lahko upravljajo sami in so poslovno sposobni ter imajo interes, dati v upravljanje njim. Če so klubi sposobni prevzeti nase tudi breme investicij, vsaj v večjem delu, pa sploh ni dileme, ker je to za občino najceneje,” je na današnji novinarski konferenci v Športnem parku Tabor povedal predsednik nedavno ustanovljene komisije za razvoj športne infrastrukture pri Športni zvezi Maribor Matjaž Plejić.

Predlog bodo predložili pristojnim na občini, nato pa poskušali doreči podrobnosti. “Rešitve niso preproste. Večino stvari se ne da rešiti preko noči, a menimo, da je ta model edini dolgoročno vzdržen na mariborski šport in mariborske klube. Če se klubi ne bodo okrepili, finančno in kadrovsko, ne bodo mogli preživeti,” je dejal.

Prvi, ki so izrazili pripravljenost za takšno sodelovanje, je Nogometni klub Maribor Tabor. Ogorčeni nad stanjem nogometnih zelenic, kjer izvajajo svojo nogometno šolo, so že pripravili načrt za nujne investicije. Po besedah predsednika kluba Mitje Korošca bi za obnovo obstoječih nogometnih zelenic, izgradnjo treh, tudi pokritih, novih igrišč z umetno travo, montažne tribune in garderob potrebovali okoli 800.000 evrov. Ta denar so po njegovih besedah sposobni zagotoviti, če se spremeni upravljavski model, na primer da občina del denarja, ki ga za društva in investicije namenja javnemu zavodu Športni objekti Maribor, neposredno posreduje društvu.

Direktor zavoda Športni objekti Maribor Anton Knez se strinja, da dosedanji način upravljanja ni ustrezen, zato ga je treba spremeniti. A je opozoril, da zadeva ni tako preprosta, saj je treba upoštevati tudi lastniška razmerja. V primeru Športnega parka Tabor je na primer 10-odstotni lastnik Železničarsko športno društvo Maribor, ki ima na tem območju tudi svojo nogometno šolo.

Pri tem se tudi postavlja vprašanje privatizacije javnih športnih površin. “Objekti morajo ostati odprti za meščane, otroke, šole,” je poudaril predstavnik Železničarskega športnega društva Maribor Aleš Antolinc, sicer tudi pomočnik direktorja Športnih objektov Maribor.

Knez je odločno zanikal, da ne bi redno vzdrževali zelenic, ki jih uporablja NK Maribor Tabor, in poudaril, da denarja, ki ga dobijo od občine, preprosto ni dovolj za vse potrebe. Tudi sam je že večkrat opozoril, da so športni objekti nujno potrebni obnove, a na občini doslej ni bilo posluha. “Dejstvo je, da če se bomo športniki in upravljavci dogovorili in resno začeli zadeve urejati, bomo izgubili še to, kar imamo,” je dodal.

Tako v Športni zvezi Maribor, ki združuje športna društva, panožne strokovne zveze in druge izvajalce športnih programov v Mestni občini Maribor, kot Športnih objektih Maribor upajo, da bo kmalu prišlo do sprememb. Upe polagajo predvsem v trenutno potekajoče pogovore o novem načinu financiranja športa v občini ter menjavi vodstva občinskega urada za šport. Namesto Simona Mihaline, ki je že dvakrat ponudil odstop, je namreč župan Andrej Fištravec pred dnevi ponovno postavil na čelo urada za šport Gregorja Žmaka, ki mu je pred tremi leti odvzel pooblastila za to.

Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.