08:42, pet, 17. Maj

Kmalu prve nevihtne celice nad Slovenijo, zatulijo lahko sirene, pripravljene so protipoplavne vreče





Prve nevihtne celice bodo zahodni del države že zajele v jutranjih urah, ko se bodo pomaknile proti severu, navaja portal Neurje.si.

Zaradi izjemno visoke konvektivne energije velja možnost neurij v območju obarvanem z rdečo barvo (CAPE 2000+ J/kg). Večjo nevihtno aktivnost se pričakuje v popoldanskih urah, ko se bodo v južnem delu preko Kvarnerja pričele razvijat prve močnejše nevihte ter se nato pomikale proti osrednjemu delu in severu države, piše portal Neurje.si.

Silovit veter, navili in debelejša toča

Kot še navajajo, na Neurje.si, bo na jugu, jugovzhodu, kakor na vzhodu države prisotno močno vetrovno striženje, zato se lahko pričakujejo močnejše pojave – silovit veter, nalive in tudi debelejšo točo. Medtem, ko bo na zahodu prevladovalo močno deževje (zato tudi tam LVL 2 pred poplavami) bo na vzhodnem delu povsem druga situacija. Možna so močnejša krajevna neurja s točo.

VIR: Neurje.si

Zaenkrat meteorološki modeli ne nakazujejo nevihtne aktivnosti za skrajni severovzhod države, bo pa za to več možnosti v torek, ko se bo ciklon pomikal proti vzhodu. Zaradi izjemne temperaturne razlike med zračnima masama ter prisotnosti ciklonskega območja bosta naslednja dva dneva potencialno nevarna. Ob silovitih nalivih bodo močno narasli nekateri hudourniki, zato obstaja večja nevarnost poplav. Prav tako se bodo prožili novi in “stari” zemeljski plazovi.

Določene krajevne skupnosti in gasilci že pozivajo občane, da si naj priskrbijo protipoplavne vreče in opozarjajo, da se znajo oglasiti sirene, ki naznanjajo splošno splošno nevarnost.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.