01:01, pon, 29. Apr

Kmečke običaje prikazali v Vuzenici





Minuli petek so člani Turistično športnega društva Sv. Primož Šentjanž priredili – v okviru Vuzeniških dni – že tradicionalen prikaz starih kmečkih običajev. Tokrat so se predstavili člani Turističnega društva Novaki in prikazali običaj obdelave slame in pridelave žita.

Nekoč so na kmetijah pridelovali žito. Slamo le tega so uporabili za kritje streh ali kaj podobnega, žito pa za moko in pridelavo izdelka iz žita. Mladi in starejši so urno pristopili k delu. K temu pa se je seveda prileglo tudi okrepčilo. Kakšen šilček za dobrodošlico ni bil odveč.

DSC_3395

Zbrani so lahko videli kako je bilo treba obdelati žito – na roke. Kot so povedali, je to delo ljudi ohranjalo pri življenju.

Obiskovalci so pod budnim očesom spremljali prikaz, ob tem pa so jih – predvsem starejše – navdajali različni vtisi. Nekateri so se spomnili, kako so nekoč tudi sami delali na kmetijah. Seveda pa so po običaju sledili zabava in okrepitev z jedačo. Sirovi štruklji, zabeljeni z ocvirki – nikakor – niso bili odveč. tudi reku prazna Tako so skrbeli za pravo malico in za zabavo. Običaj je bil namreč takšen, da so domačini oz. lastniki kmetij delavcem ob žetvi ponudili najboljše, kar so imeli.

Ob tem pa so nam prikazali tudi pravo novaško lok smučko. Prve smučke so se v teh krajih v večjem številu začele pojavljati šele po letu 1920, s prihodom italijanske vojske. To je bila gorska vojska, ki je bila v zimskem času opremljena s smučmi. S tem so spodbudili vaščane Novakov, predvsem mlade, da so se začeli zanimati za smučanje.

DSC_3402

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.