08:43, sob, 4. Maj

Ko se združijo mladi, zavese padajo





Konec oktobra se bo skupina desetih mladih Slovencev odpravila v majhno, bivše tekstilno rusko mesto Ivanovo, kjer bodo sodelovali v projektu Unveiling the Curtain – ali prevedeno – Odstiranje zavese. Projekt so snovali v Mladinskem kulturnem centru (MKC) Maribor, priprave, motivacijski vikendi in pridobivanje viz pa so trenutno v zaključnih fazah.

zavese-padajo-2

Po navdihu lanskoletne mladinske izmenjave znotraj Banke idej, ki so jo predstavniki Mladinskega sveta Slovenije letos izbrali za najboljši mladinski projekt, je nastala tokratna ideja – Odstiranje zavese. V projekt je vključenih dvajset udeležencev, starih med 17 in 30 let (med njimi je tudi udeleženec z mednarodno zaščito), ki se zanimajo za prostovoljno in gledališko delo ter sodelovanje v mednarodnih projektih. Tako se združuje deset Slovencev in deset Rusov. Konec oktobra bodo Mariborčani potovali v Rusijo, čez nekaj mesecev, pa bodo Rusi prišli v Slovenijo. Predstavniki MKC-ja, vodilni partnerji iz Slovenije, so se povezali z rusko dobrodelno organizacijo The Kind Deed in pridobil finančno podporo evropskih sredstev iz programa za mobilnost mladih Erasmus+, ki je v Sloveniji koordiniran s strani Nacionalne agencije MOVIT.

zavese-padajo-4

Nevidni poklici
Glavni cilj izmenjave je opozoriti na nevidne poklice v kulturi in gledališču, ki so nujni in nezamenljivi, a jih gledalci pogosto ne opazijo. Od tod izhaja ime Odstiranje zavese, ki namiguje na to, da bodo obrazi, ki stojijo za končnim umetniškim izdelkom, končno razkriti. Zato so se odločili, da bo osrednji izdelek projekta javno dostopni video, v katerem bodo tovrstni poklici predstavljeni. Video, ki bo gledalce “vodil” skozi izvedbo izmenjave in, ki bo gledalcem prikazal gledališko predstavo, ki jo bodo pripravili udeleženci projekta. Tako bodo tudi v praksi prikazali prisotnost nevidnih poklicev.
Pri sami izdelavi predstave bodo mladim priskočili na pomoč slovenski gledališčniki. Že sedaj pa so prejeli podporna pisma, ki so jih izvajanju projekta namenili predstavniki Zavoda ZIZ in znani, slovenski pisatelj, dramatik in igralec Tone Partljič.

zavese-padajo-3

Čezmejno sodelovanje
Gledališka predstava in posnetki pa niso edini cilj obeh izmenjav. Mladi želijo vzpostaviti trajnejše sodelovanje med mestoma Maribor in Ivanovo, s tiho željo, da bi se mesti nekoč pobratili, kar je pozdravila tudi Mestna občina Maribor. Zato se želijo najprej dobro spoznati z rusko kulturo in odpraviti morebitne stereotipe. Skozi ustvarjanje končnih produktov želijo spoznati gledališke tehnike in metode izražanja, hkrati pa pričakujejo, da bodo skozi načrtovanje in izvedbo izmenjave pridobili organizacijske in logistične spretnosti ter postali še bolj samostojni. “Upamo, da nam bo pridobitev novih znanj omogočila lažjo zaposljivost in, da bo tudi drugim mladim postregla z idejo o delu v prihodnosti ali jih spodbudila, da se tudi sami udeležijo tovrstnih izmenjav“, so še zapisali predstavniki MKC Maribor.

zavese-padajo-5

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.