05:56, pet, 3. Maj

Predstavniki Koalicije proti privatizaciji pred Novo KBM





Predstavniki Koalicije proti privatizaciji so se danes zbrali pred upravno stavbo Nove KBM, kjer so izražali svoje stališče oz. argumente. Prepričani so, da bi morali imeti delavci oz. zaposleni v podjetjih bistveno več vpliva na soodločanje. Trdijo, da je privatizacija (dokazano) škodljiva, zato v četrtek pripravljajo protestni shod na Kongresnem trgu v Ljubljani.

koalicija proti 2

Gregor Kašman iz Iniciative za demokratični socializem, je poudaril, da so proti absolutno vsem oblikam privatizacije, ne le prodaji podjetij, ki so na t.i. seznamu (denimo Telekom Slovenije ali NKBM). “Vemo, da je privatizacija škodljiva iz različnih vzrokov. Dokazano zmanjšuje število delovnih mest, krči pravice zaposlenim in v nekaterih primerih celo niža plače. Hkrati pa se država, ki razproda vse svoje pomembne naložbe, kar želi storiti sedanja vlada in vse prejšnje, odpove kakršnikoli suvereni gospodarski politiki v prihodnje,” je dejal. Opozoril je tudi na prodajo NKBM. Pravi, da jo nameravajo predstavniki vlade prodati špekulativnemu skladu, podobno kot Telekom: “Ameriški sklad Apollo za NKBM ponuja borih 200 milijonov evrov, vsi v tej državi pa smo samo v zadnji dokapitalizaciji v banko vložili več kot milijardo evrov,” je dejal Kašman. Cena sicer ni ključen problem, dodaja, ampak je težava privatizacija kot taka, pri postopku se namreč po njegovem (in po prepričanju ostalih v omenjeni Koaliciji) odločevalci požvižgajo na delavce oz. zaposlene, ki jim obstoj podjetij v prodaji pomeni preživetje in vsakdanji kruh.

nkbm

Ali so naključni Mariborčani in Mariborčanke proti privatizaciji ali jo podpirajo, izveste v osrednji informativni oddaji na BK TV.

Koaliciji proti pa so se danes na Trgu Leona Štuklja, pod geslom “Maribor proti privatizaciji. Za delavsko upravljanje!“, pridružili tudi predstavnica Pekarne Magdalenske mreže, predstavnica združenja Zofijini ljubimci, predstavnik Zveze združenj borcev za vrednote NOB Maribor, predstavnik Študentskega društva Iskra, predstavnik Inštituta za delavske študije ter predstavnik stranke za Trajnostni razvoj Slovenije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.