07:27, sob, 4. Maj

Koliko nas je danes stala snežna PR akcija Marproma





Na podlagi današnjega snežnega PR fiaska sredi Maribora, ki si ga je privoščil Marprom oziroma Javni holding Maribor, plačali pa ga bodo Mariborčani, smo se podali po izračunu izdelave snega.

Zasneževalni sistem (tovarna snega) na uro porabi 130 kW oz. na kubik porabi 31,2 kilovata. Stroj lahko dnevno proizvode 100 kubičnih metrov. A omenjeno velja le, kadar je temperatura vode 5 stopinj Celzija in temperatura zraka 15 stopinj Celzija. Zato strokovnjaki za zasneževanje močno dvomijo, da je Marprom sneg naredil v 36 urah, kot nam je zatrdil direktor Marproma, prav tako pa glede na trenutne temperature tako vode, kot zraka, je pričakovati, da se je veliko snega sproti tudi stopilo. Sama tovarna pa za pričetek delovanja potrebuje 12 urni zagon.

Ker na trgu ni idealnih razmer bi naj za 60 kubikov snega potrebovali okvirno dan in pol, nam povedo na Marpromu. Torej, če izjavi Marproma verjamemo, tovarna pa potrebuje za zagon 12 ur, ter so sneg izdelovali 36 ur, je naprava delovala vsaj 48 ur, s tem, da je okvirna kilovatna ura med 0,25 centa do maksimalno 0,35 centa, kar tudi pove direktor Marproma v izjavi na koncu članka.

Draginje v mariborskih javnih podjetjih ne čutijo, pri oceni stroškov pa so se zmotili vsaj za 100%?

S strani Marproma so nam danes tekom dneva tudi odgovorili, da je sama izdelava snega stala le 800 do 900 evrov, a samo izračun po podatkih, ki so nam jih dali sami, kaže, da to ne drži in da so ti stroški znašali vsaj 1800 evrov.

Za izračun smo tako vzamemo 0,30 centa za kilovatno uro, na uro porabi stroj 130 kW, izdelava z zagonom pa je trajala vsaj 48 ur. Po vseh teh podatkih, je izračun takšen, da so za izdelavo snega potrebovali nekaj več kot 1800 evrov. Seveda je treba k temu potrebno prišteti prevoz samega snega in teptalnika na trg, ta strošek še čakamo in vam ga sporočimo v naslednjih dneh. Kljub temu pa direktor pove, da gre za zanemarljivo majhen strošek. Pa je 1800 evrov za izdelavo snega res malo? Draginje, kot kaže v mariborskih javnih podjetjih ne čutijo, saj so se za tovrstno promocijo odločili sredi energetske krize.

Medtem, ko se mnogi Slovenci sprašujejo, kako bodo na koncu meseca plačali položnice. Spomnimo, trenutno je povprečna neto plača v Sloveniji 1307,61 evra. Torej povprečen Slovenec v enem mesecu zasluži manj, kot je Marprom porabil za izdelavo snega v centru Maribora sredi poletja, v dveh dneh.

Teptalnik snega so iz centra Maribora tudi že odpeljali.

Obstaja celo dvom, da je naprava delovala le 36 ur, saj so nekatere objave na družbenih omrežjih zaokrožile že v torek. Če gre sklepati, da so pristne, bi tako naprava delovala še dlje in je strošek še višji, zato smo tudi zaprosili Marprom za izpis števca števca “zasneževalni sistem Arena” po zadnjem popisu od ponedeljka.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.