01:32, ned, 19. Maj

Komentar ob stavki zdravstvenih delavcev: “Fides se bori za plače. Kdaj se bo začel ukvarjati z bolniki?”





Prejšnji teden so zdravstveni delavci izvedli vseslovensko stavko. Fides je med stavkovne zahteve uvrstil tudi zahtevo o zvišanju plač v zdravstvu, torej za zdravstvene delavce. Naše bralce smo v nedavni anketi vprašali, ali se strinjajo s to zahtevo.

V anketi na našem portalu je sodelovalo 1.292 sodelujočih. Izjemno visok odstotni delež sodelujočih, kar 82 odstotkov ali 1.059 od 1.292 je odgovorilo, da ne podpirajo Fidesa pri tej stavkovni zahtevi. Le 15 odstotkov ali 200 sodelujočih je odgovorilo, da podpirajo Fides. Še manj, le trije odstotki ali 33 sodelujočih, pa je odgovorilo, da jim je vseeno.

Objavo ankete smo delili tudi na Facebook, pod delitvijo pa je veliko uporabnikov Facebooka odgovorilo na vprašanje, marsikdo pa je dodal še svoje mnenje tako o stavki kot tudi o zviševanju plač in o samem delu zdravstvenega osebja pa tudi o samem sindikatu.  Tako je ena od uporabnic zapisala, da noben sindikat ne dela v dobro zaposlenih in da naj zvišajo plače snažilkam, strežnicam, kuharicam in potem naprej. Pa tudi, da meni, da tako slabega zdravstva, kot je sedaj, še nismo imeli.  Eden od komentatorjev je napisal, da bi morali starejši zdravniki biti zgled mlajšim zdravnikom. Da se zdravnik od zdravnika razlikuje. Pa tudi, da niso sami sebi namen. Izpostavil je še, da šele, ko bodo delali res v dobro pacientom in bo to tudi vidno, bodo lahko zahteve podane.

Nekateri komentatorji so bili zelo kratki, odgovorili so le z “ne” ali z “da”, nekaj pa se jih je bolj razpisalo. Tako je ena od komentatork zapisala: “Odgovarjam na naslovno vprašanje. Fides se bori za plače. Kdaj se bo začel ukvarjati z bolniki?”  Nekateri so izpostavili, da gre za več skupin zdravstvenih delavcev oziroma delavcem, ki delajo v zdravstvu. In da se naj zvišajo plače tistim, ki imajo zdaj najnižje. Ali pa, da se naj zvišajo plače medicinskim sestram in negovalcem, zdravnikom pa ne.

Nekateri komentatorji so bili ostri. Tako je en zapisal precej cinično: “Ja pa valda. Lejte kak so bogi, dve leti so dobivali plačo ali dve dodatkov, zaj pa konec.” Nekateri so omenil, da so še druge panoge, ki potrebujejo zvišanje plače za golo preživetje.

Komentarjev je dejansko še več, v njih pa izraženih mnenj, med katerimi so nekateri na strani zdravstvenega osebja in Fidesa, nekateri pa ne. Preberete si jih lahko pod delitvijo ankete na Facebooku:

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.