02:23, sre, 24. Apr

Kompostarna Ceršak pred zaprtjem: Niso izpolnjeni pogoji za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja

Krajani Ceršaka so v zadnjih letih neštetokrat opozorili na smrad iz kompostarne, zahtevali so zaprtje in poudarjali, da so razmere nevzdržne in da je z delovanjem ogroženo vodovarstveno območje ob Muri. Če so zadeve tako rekoč osem let stale, so se med drugim na podlagi dela županske kandidatke Zdenke Ploj oz. njene ekipe na čelu z Borisom Bezjakom ter poslancem Darkom Krajncem, izvedli inšpekcijski nadzori.

Na družbenih omrežjih je Plojeva zapisala: “Po naših informacijah je bila Vloga za okoljevarstveno dovoljenje ceršaški kompostarni zavrnjena. Naša ekipa z Borisom Bezjakom na čelu in v sodelovanju z našim poslancem Darkom Krajncem, se že nekaj časa s trdim in strokovnim delom močno trudi, da se ta zgodba v Ceršaku za vedno zaključi, Ceršak pa postane Svoboden.”

“Ministrstvo upravljalca seznanja, da ne izpolnjuje pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja”

Agencija RS za okolje je sicer 24.10.2019 s strani upravljalca Kogal d.o.o. prejela zahtevek za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja za napravo kompostarno Kogal, v kateri se izvaja dejavnost predelave nevarnih odpadkov s proizvodno zmogljivostjo 98,6 zon na dan oziroma 36.000 ton na leto. Upravljalec je vlogo dopolnil sedemkrat, nazadnje julija letos. Na petih listih so upravljalca seznanili z ugotovitvami in med drugim zaključili: “Glede na vse navedeno ministrstvo upravljalca seznanja, da ne izpolnjuje pogojev za pridobitev okoljevarstvenega dovoljenja za predelavo biološko razgradljivih odpadkov, saj ne izpolnjuje pogoja niti iz 2. niti iz 3. točke drugega odstavka 38. člena Uredbe o odpadkih.”

Vir: Ministrstvo za okolje in prostor / Seznanitev z dejstvi pomembnimi za odločbo, stran 5

“Ko smo odprli dosje kompostarna, nam je vzelo sapo”

Izredni inšpekcijski nadzor se je namreč zgodil ravno, ko sta Krajnc in Bezjak odpeljala delegacijo na sestanek na Ministrstvo za okolje in prostor. Ob tem je Zdenka Ploj zapisala: “Mi z našo strokovno službo že delamo in ne čakamo izidov volitev. Ko smo odprli dosje kompostarna nam je vzelo sapo, kajti zadeva bi lahko bila rešena že davno, oz. se sploh ne bi zgodila.”

Veseli dobre novice

Odzvali so se tudi v Civilni iniciativi proti kompostarni v Ceršaku: “Po letih smradu, nezadovoljstva, moledovanj in zahtev ter posredovanju informacij o nemogočih življenjskih pogojih v našem kraju smo le dočakali odlično novico s strani MOP, ki upravljavca kompostarne v Ceršaku seznanja, da njegovi zahtevi za izdajo okoljevarstvenega dovoljenja ne morejo ugoditi. Tudi če se lahko upravljavec na omenjeno pritoži, verjamemo, da njegovemu ugovoru na Ministrstvu ne bodo ugodili in bomo lahko prebivalci Ceršaka končno spet zadihali s polnimi pljuč.”

Izjave župana pred meseci označili kot zavajajoče

Kljub obljubam župana Šentilja Štefana Žvaba, se v vseh teh letih ni konkretno zgodilo nič, izgubil je zaupanje številnih. Tako so januarja letos v Zvezi društev Moja Mura povedali, da ne verjamejo izjavi župana ki je dejal, a v občini, dokler bo on na položaju, ne bodo namenjali novega prostora za potrebe kakršnihkoli kompostarn ali podobnih objektov. “Zagotovilo, da nadomestne lokacije ne iščejo na območju občine Šentilj, se nam zdi privlečeno za lase, saj je to dejstvo omenjeno v več dokumentih, med drugim tudi v zadnjem zapisniku meddržavne komisije za mejno reko Muro. Omenjena komisija lahko na svojih sejah razpravlja samo o tistem, za kar je dobila zeleno luč od vlade,” je takrat za STA dejal podpredsednik zveze.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.