06:21, sre, 21. Feb

KPK uvedla preiskavo zoper Sanjo Ajanović Hovnik

Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) je uvedla preiskavo zoper nekdanjo ministrico za javno upravo Sanjo Ajanović Hovnik. KPK je namreč pri izvedbi razpisa za dodelitev sredstev nevladnim organizacijam zaznala sum kršitve s področja nasprotja interesov.

Komisija je predhodni preizkus uvedla na podlagi prijav, ki jih je prejela v septembru in oktobru letos. Po preučitvi pridobljene in razpoložljive dokumentacije ministrstva za javno upravo in nekaterih drugih ministrstev je senat KPK zaradi zaznanega suma kršitve določb zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, ki urejajo nasprotje interesov, sprejel sklep o uvedbi preiskave glede ugotavljanja dejanskega obstoja nasprotja interesov.

S preiskavo se nadaljuje postopek v povezavi s sumi kršitev nasprotja interesov nekdanje ministrice. Ostale očitke glede sumov kršitev v postopku izvedbe javnega razpisa pa KPK še preverja v predhodnem preizkusu, so zapisali.

Protikorupcijska komisija pri tem poudarja, da bo šele nadaljnji postopek pokazal, ali bodo zaznani sumi kršitev tudi potrjeni ali pa bodo ovrženi. “Obravnavana oseba ima v postopku zagotovljene vse pravice v skladu s predpisi, v okviru teh pa bo imela tudi možnost pojasniti svoja ravnanja,” so še dodali.

Ajanović Hovnik se je pod drobnogledom protikorupcijske komisije znašla zaradi izvedbe javnega razpisa za krepitev državljanskih pravic in opolnomočenje nevladnih organizacij.

Med največjimi prejemniki sredstev na omenjenem razpisu je bil namreč Inštitut za preučevanje enakosti spolov, ki ga vodi njena nekdanja sodelavka in tudi poslovna partnerka Kaja Primorac. Ta je hkrati tudi direktorica in solastnica podjetja Smart center, katerega solastnica in direktorica je bila do sredine lanskega junija Ajanović Hovnik.

Nekdanja ministrica je zatrjevala, da je bil omenjeni razpis transparenten, skladno s strokovnimi in moralnimi standardi ter je omogočal enak dostop do javnih sredstev in enakopravno obravnavo vseh nevladnih organizacij. Kljub temu pa se je pod težo očitkov odločila, da odide z ministrskega položaja, ker da “ne želi, da ministrstvo ali vlada nosita breme razčiščevanja, povezanega z opravljanjem njene funkcije”.

vir: sta

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *