11:38, pet, 3. Maj

Kraja kipa Franca Lešnika Vuka v Slivnici in neuspel poskus kraje kipa dr. Karola Glaserja v Hočah





Župan občine Hoče – Slivnica Marko Soršak je na družbenem omrežju Facebook sporočil, da je prišlo do kraje.

“Vedno znova smo presenečeni in hkrati razočarani kakšno škodo lahko posameznik ali skupina ljudi naredi obeležjem in spominu posamezne osebe oz. kraja. Izpred OŠ Franca Lešnika Vuka so neznanci, predvidoma v noči iz 12. na 13. julij, ukradli kip partizana Franca Lešnika Vuka, ki je padel v boju star komaj 22 let, ko je reševal soborce,” je zapisal župan.

Prijava kraje je bila s strani Osnovne šole posredovana Policijski postaji Rače

Ustanovitelj osnovne šole je občina Hoče – Slivnica za opravljanje osnovnošolskega izobraževanja za šolski okoliš, ki obsega območja Slivnica, Čreta, Vrhi v Polani, Radizel, Orehova vas in Hotinja vas in jo obiskuje približno 400 učencev ter jo je s spoštovanjem do zgodovine kraja poimenovala po padlem borcu. Prijava kraje je bila s strani Osnovne šole posredovana Policijski postaji Rače.

Župan še ogorčeno zapiše, da so prav tako poskušali ukrasti bronasti kip Karla Glaserja, književnega zgodovinarja rojenega 1845 v Hočah, ki stoji na trgu v Hočah poimenovanem po njem: “Občina je že nekajkrat pripravila, skupaj s posamezniki in Knjižnico Hoče, projekte in razstave povezane z njegovim življenjem in delom. Skulpturo smo iz preventivnih razlogov danes umaknili iz trga in jo bomo v najkrajšem možnem času ponovno varno postavili.”

Ponosni na prednike

Spomenike postavljajo organizacije, združenja ali posamezniki v spomin na osebe oz. dogodke, ki se jih je potrebno spominjati in ne smejo utoniti v pozabo. V občini Hoče – Slivnica so ponosni na naše prednike in se jih z spoštovanjem spominjamo, po njih smo poimenovali trge, ulice in tudi obe osnovni šoli: “Žal nam je, da moramo poročati o takšnih dejanjih, ki jih lahko preprečimo tudi z pomočjo vseh nas.”

“Želeli bi prositi in opozoriti vse občanke in občane Občine Hoče – Slivnica naj bodo pozorni in sporočijo vsak takšen dogodek takoj ali na Policijsko postajo Rače 02 607 38 00 ali na Občino Hoče – Slivnica 02 616 53 25,” še zapiše župan.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.