09:10, pet, 29. Mar

Krek: Epidemija v Sloveniji lahko gre v obe smeri





Predstojnik območne enote Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) Koper Milan Krek je na današnji novinarski konferenci vlade povedal, da se v tem trenutku lahko epidemija novega koronavirusa v Sloveniji razvije v obe smeri, ali v smer porasta števila okužb tudi na 10.000 ali pa umirjanja epidemije. Poudaril je, da je razvoj “odvisen od nas in našega vedenja”.

VIR: pixabay.com
Če Slovenija ne bi sprejela ukrepov za preprečevanje širjenja virusa, bi bilo v vrhu epidemije okuženih 480.000 oseb, v epidemiji pa bi umrlo 90.000 Slovencev, je ocenil Krek. Primerjal je s stanjem v Italiji in dejal, da če bi se slovenska epidemija razvijala podobno kot v Lombardiji v sosednji Italiji, bi imeli v teh dneh že 800 mrtvih. “Zaradi sprejetih ukrepov se epidemija ne razvija v to smer, v nedeljo smo imeli 28 mrtvih,” je izpostavil.

Poudaril je, da z ukrepi želijo predvsem spremeniti krivuljo tako, da bi število obolelih naraščalo počasi in ne bi preseglo zmožnosti zdravstva. Pri hitrem širjenju bolezni zdravstvo ni sposobno tega obvladati, je dodal in kot primer navedel Bergamo. “Virus nima niti nog niti kril in se sam ne more širiti. Njegovo širjenje omogočimo lahko samo ljudje z neustreznim vedenjem in neupoštevanjem navodil za varno gibanje,” je slikovito opisal Krek in pozval k upoštevanju ukrepov: “Z neodgovornim obnašanjem namreč lahko hitro spremenimo potek krivulje v veliko slabšo smer.”

Meni, da so sprejeti ukrepi pomembni. V podatkih zaznavajo visoke vrednosti okužb na sedem dni. “To je posledica nespametnega obnašanja in potovanja v preteklih vikendih,” je opozoril. Kot pomemben ukrep je ocenil odpoved koncerta Andrea Bocellija. “Bili smo tik pred katastrofo, ki bi se lahko začela na koncertu. Italijanska tragedija se je začela na nogometni tekmi, kjer se je srečalo več kot 40.000 ljudi,” je pojasnil.

Navedel je, da če ne bi imeli ukrepov ali se jih prebivalci ne bi držali, bi se po svetu glede na izračune londonskega inštituta okužilo sedem milijard ljudi, 40 milijonov bi jih umrlo. A bi z ustreznimi ukrepi lahko zmanjšali število umrlih in obolelih. Tako bi se lahko ob sprejetju in upoštevanju ukrepov okužilo 2,5 milijarde ljudi, umrlo pa 10 milijonov ljudi. “Gre za 30 milijonov življenj, za njih se trudimo, vsaka država posebej in vsak od nas,” je še dejal Krek.

Mnenja o ukrepih v strokovnih krogih sicer niso enotna. Del epidemiologov se je na javnost obrnil s pismom, Krek pa na to odgovarja, da mnenja v stroki nikoli niso enotna in da zmeraj potekajo razprave. Meni pa, da se bo stroka na koncu poenotila. “Trenj med strokovnjaki, epidemiologi in znotraj NIJZ ne vidim kot problem. Dobro je, da se diskusija razvija in da lahko govorimo svobodno ter iščemo skupne točke,” je pojasnil.

Krek sicer sprejete ukrepe, kot so nošenje mask in razkuževanje večstanovanjskih stavb, ocenjuje kot dobre. “Strožji kot so ukrepi, boljši so, ker zmanjšajo prenos. Ocenjujemo, da trenutni ukrepi zadostujejo, ker imamo upad dnevnega prirasta novih primerov,” je dejal.
Vir: STA

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.