10:09, čet, 2. Maj

Krek: Situacija ni rožnata, potrebno se je pripraviti na težje čase”





Direktor NIJZ Milan Krek, vodja strokovne skupine za covid-19, je danes na novinarski konferenci dejal: “Situacija je precej resna. Imamo nizko precepljenost, zato nas skrbi, da bi se situacija, ki se je začela prejšnji teden, razvila v kaj še bolj resnejšega.”

Težko rečemo, kako se bo razvijala epidemija”

“Pred počitnicami razmislimo, da je potrebno nekaj narediti za skupnost in se v času počitnic držimo pravil,” je v nadaljevanju dejal. “Cepljene deluje, to se lahko prepričate v domovih za ostarele, kjer praktično skorajda ni obolelih, tisti, ki pa so, pa v veliki večini preživijo.” Poudaril je, da se da zaščititi, a je ključno držanje pravil in načel.

“Težko rečemo, kako se bo razvijala epidemija. R je zelo visoko in nas lahko pelje v težko situacijo. Intenzivne enote se polnijo. To je opozorilo, da situacija ni rožnata in da se je potrebno pripraviti na težje čase, v kolikor se ne bomo držali navodil.”

Veliko govora je tudi o PCT, zato se je dotaknil tudi tega: “To je metoda s katero imamo odprto družbo, če ne bi imeli PCT-ja in cepiva, verjemite mi, hudo bi bilo. Zaradi teh dveh ukrepov imamo boljšo situacijo, kot bi jo lahko imeli. “

Vse več je tudi informacij o ponarejenih PCT-jih: “To je zelo neodgovorno. Če dobite od nekoga kodo, ki ima pogoje, pa jih vi nimate, in s tem okužite veliko ljudi, je to na nek način najmanj zavrženo dejanje, če ne tudi kaj drugega. Lahko bi se tudi kazensko preganjalo.”

 

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.