10:54, pon, 26. Feb

Kurenti ponoči naznanili začetek 58. Kurentovanja na Ptuju

V noči s petka na soboto se je s kurentovim/korantovim skokom pričelo 58. Kurentovanje. Okoli 350 kurentov/korantov in pokačev, v okoliških vaseh še enkrat toliko, se je zbralo v Budini pri Ptuju, zaplesalo okoli kresnega ognja ter pričelo klicati pomlad. Ptuj za 11 dni postaja največji etnografski muzej na prostem. Že danes, ob 11. uri, bo tako Etno povorka gostila kar 4 like, vpisane na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.

Foto: B. Voglar, vir: Zavod za turizem Ptuj
Foto: B. Voglar, vir: Zavod za turizem Ptuj

Včeraj kmalu po polnoči je bilo na domačiji Zvonka Križaja, 2. princa karnevala Matevža Zokija, slišati vedno glasnejše bučanje zvoncev. V soju kresnega ognja in ob vonju po specialitetah iz vaških domačij so obiskovalci na prostem ob močnem sneženju pričakali prvi ples stotin kurentov/korantov, najštevilčnejših in vsekakor najbolj priljubljenih etnografskih likov v Sloveniji. Kurentovi obhodi, ki so del kurentovega obredja, so bili lani decembra vpisani na UNESCO Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva.
UNESCO zaščita potrjuje uspešno usmeritev mnogih prireditev v sklopu Kurentovanja, med katerimi je tudi kurentov in korantov skok, ki išče vezi sedanjosti s preteklostjo. Kot veleva tradicija, si kurenti/koranti na ta dan prvič nadenejo svoje zvonce. Dejanje simbolizira vstop v vesel 5. letni čas, pustni čas, in začetek klicanja pomadi, dobre letine in vsega dobrega. Kurentija že dolgo ni več rezervirana za neporočene fante. Na včerajšnjem skoku smo lahko videli kar tri generacije kurentov; kurent z najdaljšim stažem, Janez Petrovič, ki je kurent že 76. leto, je pripeljal sabo svoja sinova in svojega vnuka, da so skupaj naznanili začetek pusta.
Zvonko Križaj, 2. princ karnevala Matevž Zoki, ki vsako leto izrazi gostoljublje stotinam kurentov, je za to priložnost povedal: “Danes smo priča uradnemu začetku 58. Kurentovanja. Običaj kurentovega skoka in s tem skoka v pustno dogajanje se že od leta 2001, tistega leta sem postal 2. princ karnevala, odvija na moji domačiji.” Dodal je še, da pridejo kurenti/koranti na skok samo v zvoncih, oprave pa si nadenejo kasneje. Poudaril je, da vreme za kurente/korante ni ovira, z dejanjem ne glede na sneg skočijo v pustni čas, kar so včeraj tudi storili.
Župan MO Miran Senčar bo v danes, 3. februarja, ob 11. uri, ob uradni otvoritvi 58. Kurentovanja, mestno oblast predal v roke 16. princa karnevala Aleša Goričana, Plemenitega Janeza Maksimilijana Gregoriča. V času festivala bo princ mesto in vse maškare v njem vodil vse do pokopa pusta, ki bo 13. februarja.
Staro slovensko mesto, ki obljublja nova doživetja, bo do takrat odeto v pisane prikaze etnografskih likov in pustnih mask. Na Ptuju in v okolici se bo zvrstilo preko 100 dogodkov, povezanih s pustom in etnografijo. Na vseh povorkah bo okoli 100.000 obiskovalcev lahko videlo 6000 udeležencev, ki bodisi ohranjajo etnografsko tradicijo, bodisi prikazujejo izvirne maske, ki so plod njihove domišljije.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *