04:46, ned, 19. Maj

Kurenti zvonili po MOM





Danes točno opoldne so kurenti, člani Etnološkega društva »Ježevka«, obiskali mariborsko občino in kabinet župana Andreja Fištravca. Pričakal jih je nasmejan in jim ponudil krofe..

Kurenti tradicionalno obiskujejo mariborsko občino. Najprej so svoj prihod najavili pred stavbo, kjer smo slišali glasno pokanje biča, potem so v sprevodu zvonili po stopnišču, vse do županovega kabineta.

kurenti na mom 2

Ker je njihovo poslanstvo osrečevati, odganjati zimo ter prinašati pomlad in dobro letino, je Fištravec dejal, da “upa, da so z obiskom pripomogli k dobremu letu za Maribor.” Kurente sta spemljali tudi “baba” in “rusa”. Izročilo pravi, da: če se rusa povalja po tvojem dvorišču, pomeni, da boš imel slabo letino. Da se ne bi povaljala, je treba “babi” napolniti košaro (ali z denarnim prispevkov ali z domačimi dobrotami itd.). Fištravec je daroval “nekaj malega za avtobus“, sicer pa je obiskovalcem postregel s krofi in kozarcem belega vina. Da se bo spominjal (tudi) letošnjega obiska, so mu člani društva Ježevka podarili spominek v obliki “ruse”.

kurenti na mom 3

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.