11:31, pet, 29. Mar

Kurentovanje na Ptuju: Po kurentovem skoku predstavili kurentovo vino in odprli Kurentovo hišo





V prostorih Ptujske vinske kleti v organizaciji Zveze društev kurentov ter Ptujske kleti, je včeraj potekala predstavitev in pokušina vina Mistik, letnik 2022 – uradnega vina Kurentovanja. V domeni Zveze društev kurentov pa so včeraj odprli tudi Kurentovo hišo.

Kot je bilo predstavljeno na javni pokušini zadnjega letnika, je Vino Mistik mistično vino. Vsak letnik je poseben, drugačen in mističen. Vsako leto grozdje iz enega vinograda (single vineyard) in tudi iz drugih sort. Pridelan in negovan po različnih tehnoloških v vinskem hramu Ptujske kleti in že sedmo leto plod sodelovanja Zveze društev kurentov in Ptujske kleti.

Novi Mistik letnika 2022 je pridelan iz grozdja sorte chardonnay, ki ga je skrbno negovala vinogradniška družina Plut – Zorec, ki je že vrsto let zvest kooperant Ptujske kleti. Grozdje je zorelo v skrbno obdelanem vinogradu iz Krčevine pri Vurberku. Dne 24. 9. 2022 so člani Zveze društev kurentov natrgali za okoli 1000 steklenic čudovitega grozdja, ki je dalo vino s prijetnim vonjem po kutini, mandljih, cvetovih akacije in jabolkih.

Z Mistikom letnika 2022 se zopet riše zgodba novega člana družine vin Mistik, ki bo s svojim značajem navdušilo na drugačen način kot v prejšnjih letnikih.

Da se vino Mistik prilega tudi pustni kulinariki, je na predstavitvi zaupal Maksimiljan Kadivec, direktor proizvodnje in glavni enolog Ptujske kleti: “Če bi predvideval, bi ga lahko priporočil h kisli juhi, slanim flancatom, suhim mesninam. Je lahko vino, zato se lahko z njim naredi tudi špricar.”

Dogodek, ki velja za mejnik v razvoju povezave mesta s starodavnim likom kurenta, je bilo odprtje Kurentove hiše v domeni Zveze društev kurentov.

Ideja o Kurentovi hiši kot pomembnim načinom ohranja dediščine v povezavi z umetnostjo, sodobnim oblikovanjem in tehnologijo je v Zvezi društev kurentov s pomočjo posameznikov dozorela v letu 2019 kot logična posledica vpisa obhoda kurentov na Reprezentativni seznam nesnovne kulturne dediščine človeštva pri UNESCU.

Podporo izrazila MO Ptuj

Mejnik začetka realizacije projekta je bilo leto 2020, ko je svojo podporo izrazila tudi MO Ptuj. Investicija je potekala od leta 2021 do letos. Za vzpostavitev visokotehnološke predstavitve kurentovega obredja, kot si jo ta zasluži, je bilo porabljenih 230.000 EUR, od tega je MO Ptuj prispevala 180.000 EUR, preostali delež so zagotovili sponzorji, donatorji ter Zveza. V času investicije so člani Zveze društev kurentov zaradi optimizacije stroškov opravili več kot 1500 ur prostovoljnega dela.

V Zvezi se nadejajo, da bo Kurentova hiša postala edinstvena zgodba zgodovine ter dediščine, povezane s sedanjostjo, kjer bo moč spoznati vse bogastvo etnografije Dravskega in Ptujskega polja s poudarkom na osrednjem liku – kurentu – na edinstven, tehnološko dovršen način. “Jaz verjamem, da bo to tista neka točka, ki bo dobro obiskana in ki bo v prihodnjem pogledu pomenila, kako se lahko uredijo določene stvari in da na Ptuju tudi znamo in zmoremo promovirati svojo kulturno dediščino,” je ob otvoritvi med drugim poudarila županja Ptuja Nuška Gajšek.

S Kurentovo hišo želi Zveza društev kurentov nasloviti najširšo paleto obiskovalcev iz Slovenije ter tujine in preko tega vključiti novi produkt v turistično ponudbo Ptuja. Kurentova hiša bo obiskovalce nagovarjala pretežno vse dni v letu, v Zvezi pa imajo vizijo razvoja muzeja še širše.

Aleš Ivančič, predsednik Zveze kurentov: “Kurentova hiša je opomin vsem tistim, ki negujejo dediščino, in zagotovo želi biti nekaj, kar bo opozarjalo na dediščino, ki jo imamo, vse tiste, ki na Ptuj prihajajo izven našega petega letnega časa. Seveda je danes ta hiša posvečena samo kurentu; prepričan sem, da si Ptuj oziroma celotno okolje zasluži en velik, čudovit muzej, ki bi bil v celoti digitaliziran, kjer bi lahko zajeli vso to dediščino. Naš cilj je, da na poučen, znanstveni, poljuden način prikažemo to dediščino, ki je ta prostor tako močno zaznamovala.”

Prostore Kurentove hiše na Slovenskem trgu sta včeraj slavnostno odprla županja Mestne občine Ptuj Nuška Gajšek, ter predsednik Zveze društev kurentov  Aleš Ivančič.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.