05:14, pet, 26. Apr

Kurentovanje poželo val nezadovoljstva





Letošnje 57. Kurentovanje je na Ptuju poželo val negodovanj med obiskovalci in karnevalskimi skupinami, pa tudi nekaterimi društvi kurentov. Začelo se je s predolgo etnografsko povorko ob otvoritvi, vrh ledene gore pa je dosegel pripetljaj po mednarodni povorki v karnevalski dvorani. Precej nezadovoljstva so izrazili tudi gostje karnevalske dvorane.

Največji kamen spotike je bila Mednarodna povorka oziroma dogajanje po njej. Kljub temu, da je bila povorka izpeljana v kratkem času, pa so kurenti v Karnevalski dvorani nato naleteli na prazne mize in skorajda ostali lačni. Malice namreč ni bilo, zato so nekateri dvorano tudi jezni zapuščali.

Direktorico Javnega zavoda za turizem Ptuj, Katjo Gönc smo vprašali ali čuti odgovornost do nastale situacije? “Seveda čutimo odgovornost. Kot organizator želimo, da te stvari tečejo, da so zadovoljni tako obiskovalci kot udeleženci, kot tisti, ki snujejo etnografijo, ki z njo živijo, ker tudi čutimo neizmerno odgovornost do teh ljudi in cenimo njihovo delo,” je dejala Gönčeva. Oglasili pa so se tudi tisti, ki so s Kurentovanjem odraščali, ga organizirali in bili kakorkoli vpeti v te neljube dogodke.

kurenti

Gre za tradicionalno prireditev  in prav bi bilo, da bi tudi organizatorji bili tradicionalni in da se ne bi na takšen način vsako leto ekipirale neke nove ekipe, ki se na novo učijo in potem seveda slaba volja in škoda na tako izjemen dogodek kot je  bil. Sijajen dan, sijajna povorka, čudoviti nastopajoči in tako dalje in potem seveda z eno tako potezo praktično povzročiš en nepotreben vihar. in večina si bo to nedeljsko povorko žal zapomnila po takšnem neljubem dogodku,” tako pravi Štefan Čelan, ki je tudi na minuli seji mestnega sveta MO Ptuj izrazil neodobravanje s slabo organizacijo. Takrat je bilo govora o etnografski povorki, do nedeljske Mednarodne pa so organizatorji očitno uspeli izboljšati sam potek dogodkov.

Svoje je dodal tudi 16. princ karnevala, Aleš Goričan, ki je podobnega mnenja: “Vsekakor glede na to, da  je povorka res odlično uspela, dosti je bilo ljudi, tudi hitro je stekla je to res nekaj nedopustnega kar se je zgodilo.”

Negodovanja obiskovalcev po družabnih omrežjih

Kot pa smo že poročali, je Javni zavod za turizem Ptuj lani septembra bil ustanovljen z namenom, da razbremeni občino in da poskrbi za organizacijo tovrstnih prireditev, kot je tradicionalno Kurentovanje. V teh 12. dneh dogajanja pa se po mnenju obiskovalcev niso najbolj izkazali. Vsaj tako so bili mnenja marsikateri obiskovalci prireditev, ki so svoje negodovanje jasno izrazili na Facebooku.

fb odziv

fb komentar 3

fb komentar 4

fb komentar 1

Ptujska občina je Zavodu sicer za letošnje leto namenila več kot 156 tisočakov za prireditve in promocijo, v katero je vključena postavka Kurentovanja, vendar le v vrednosti 46 tisoč evrov. Zato da so izbrali zunanjega izvajalca za organizacijo karnevalske dvorane

“V letošnjem letu je bil zlo jasen tudi Svet zavoda, ki organizacijo Karnevalske dvorane ni videl v organizaciji Javnega zavoda za turizem Ptuj. Ravno zato smo se odločili, da izvedemo javni poziv, na podlagi katerega smo na podlagi enih takih obsežnih zahtev oziroma pojasnil kaj se pravzaprav išče, našli oziroma so se prijavili dvojni,” pojasnjuje direktorica Javnega zavoda za turizem Ptuj.

Na koncu so izbrali agencijo Novelus, zaradi kvalitetno zastavljenega programa. Kljub temu, da je lansko leto organizacijo celotnega Kurentovanja, z dogajanjem v centru mesta, kot v karnevalski dvorani, prevzela Mestna občina Ptuj z Javnimi službami Ptuj, so sedaj, ko so lani septembra ustanovili Zavod za turizem, organizacijo šotora predali zunanjemu izvajalcu. Veliko je bilo očitkov, da gre za mariborsko agencijo, da ta tipično ptujski festival, kot je Kurentovanje prepuščajo “neptujčanom”, kar so v agenciji Novelus sicer pričakovali. Kot je pojasnila Katja Grabrovec iz agencije Novelus, je sicer bilo nekaj negodovanj s strani obiskovalcev dvorane sploh zaradi novega brezgotovinskega poslovanja.

Zdaj vsaka sprememba prinese tudi nekaj negodovanja, ampak dejansko smo bili deležni tudi kar nekaj pohval. Glede na to, da bo naslednji, kdorkoli pač bo organizator Karnevalske dvorane, če bi vpeljal spet ta sistem, bi imel bistveno lažjo nalogo, kot smo jo  mi imeli. Lahko bi rekli, da smo bili pogumni glede na okolje v katerem smo to uvedli. Smo pa prepričani in z gotovostjo stojimo za tem, da je to eden izmed najboljših načinov za festivalsko dogajanje v dvoranah kjer se odvijajo koncerti in to dokazujejo tudi rezultati letošnjega leta,” je pojasnila Grabrovčeva.

Zavod za turizem se sicer brani da s 46 tisočaki ne morejo oziroma ne bi zmogli financirati dejavnosti Karnevalske dvorane, saj da bi morali za izvedbo posameznih dejavnosti v njej najemati zunanje izvajalce in honorarne sodelavce, kot jih je lansko leto Mestna občina Ptuj. Kakšno pa je bilo pa splošno razpoloženje kurentov ob podelitvi županovega priznanja Gönčevi? Tudi župan očitno ni bil zadovoljen z organizacijo. Poglejte v videu:

Kdo bo prihodnje leto prevzel Karnevalsko dvorano tako še ni znano, ostaja pa dejstvo, ki so ga že izpostavili, da bo organizacijo celotnega 58. Kurentovanja, tako kot letos, prevzel Javni zavod za turizem Ptuj.

 

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.