21:53, pet, 17. Maj

Lahova skromnost





Vse podatke o svojem premoženjskem stanju sem, skladno z Zakonom o integriteti in preprečevanju korupcije, sporočil Komisiji za preprečevanje korupcije“, je zapisal Damjan Lah, zdaj že bivši v. d. direktor mariborske mestne uprave in tudi bivši pred. nadzornega sveta Snage. Tako sicer je odgovoril, a nič konkretnega povedal, pač pa nas zgolj preusmeril na Komisijo. Ob njegovih referencah in izkušnjah je najbrž vedel, da nam tam osebnih podatkov ne smejo razkriti.

Vir: Geodetska uprava RS
Vir: Geodetska uprava RS

Lah je že imel izkušnje s Komisijo za preprečevanje korupcije (KPK). Pred leti, ko so na KPK ugotovili, da je prišlo do korupcije pri najemu stavbe Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU).
Tokrat pa so nam na KPK potrdili, da so “prejeli prijavo premoženjskega stanja omenjene osebe,” a (pričakovano) brez podrobnosti. Na javnem vpogledu v podatke o nepremičninah (Geodetska uprava Republike Slovenije) je razvidno, da je bila nepremičnina vredna 104.458 evrov, a sta zakonca Lah za nakup in obnovo objekta najela 220.000 evrov kredita, kot je Lah potrdil za druge medije. Nepremičnina Lahovih naj bi bila pod hipoteko, kredit naj bi najela septembra lani, in sicer pri Sberbank, odplačevala pa naj bi ga do leta 2040.

Kako lahko javnemu uslužbencu in njegovi ženi, ki službo opravlja samo za polovični delovni čas, odobrijo tako visok kredit? Ni jasnega odgovora. Morda imata v lasti več nepremičnin, kar bi lahko pojasnilo hipoteko, saj je treba običajno zastaviti obstoječo nepremičnino, da banka odobri kredit. Višina kredita pa je običajno določena v okviru 70% vrednosti nepremičnine. Po tej logiki bi lahko sklepali, da je vrednost zastavljene nepremičnine znašala približno 310.000 evrov.

posest Damjana Laha

Po fotografijah posestva sodeč je jasno, da gre za svojevrstno razkošje, o katerem lahko marsikdo le sanjari. Želeli smo iz prve roke preveriti kako sta si ga zakonca Lah lahko privoščila, a odgovorov vse do danes nismo prejeli. Morda je lažje čofotati v bazenu in se sončiti na domačem dvorišču, kot davkoplačevalcem pojasniti kako z javnimi službami priti do takšnega razkošja.

Za približno predstavo o tem kakšne pogoje mora izpolnjevati oseba, ki želi najeti tako visok kredit, smo prosili za razlago Novo KBM. Na spodnji sliki sledi informativni izračun, ki so nam ga posredovali.

Vir: Nova KBM
Vir: Nova KBM

Slovenski pregovor pravi: “skromnost je lepa čednost.” Glede na to, da je bil Lah očitno skromen zgolj s pojasnilom (ki smo ga citirali zgoraj), pri izbiri in urejanju posestva na Primorskem pa očitno ne, se poraja vprašanje, kakšna čednost je nerazkrivanje premoženjskega stanja, med tem ko še opravljaš javno službo (do razrešitve v sredo jo je namreč še)? Najbrž bi bilo vsaj moralno odgovorno Mariborčanom pojasniti koliko zasluži v. d. dir. mestne uprave, da lahko ima tako razkošen dom.

Lahova posest na Primorskem

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.