05:38, čet, 2. Maj

Lastnik hotela Veter v skrbeh: “Grozijo mi s požigom hotela”. Občani občini Ruše poslali poziv za razpis posvetovalnega referenduma 





Lastnik in direktor hotela Veter Albin Hauptman se je prijavil na razpis Urada Vlade RS za oskrbo in integracijo migrantov za najem opremljenih nastanitvenih objektov. Hotel Veter je namreč zelo slabo zaseden, trudijo se preživeti, zato so v tem videli priložnost. Če bo pogodba podpisana, se sobe ne bodo oddajale.

“Močno se trudimo, da preživimo”

“Hotel Veter je bil grajen v času Univerzijade in za turizem v Rušah. V tem času se ni nič spremenilo. Hotel je prevelik za turizem, zelo slabo smo zasedeni, močno se trudimo, da preživimo,” nam je uvodoma dejal. V preteklosti so v hotelu gostili delavce iz Nepala, Bosne in Hercegovine, tudi Azijce, ki so šli na dopuste preko poljskih agencij, pove. Težav nikoli ni bilo. Doda, da so insistirali, da naj bodo nameščeni begunci iz Ukrajine. “Nismo želeli pripeljati ilegalnih pribežnikov, ampak vse bi bilo legalno.” Doda: “Na občino je bilo javljeno, tudi občina je dala naprej, da bi šlo za mamice z otroki, ukrajinske družine.” Na občino smo se sicer v preteklem tednu že obrnili, a njihovih odgovorov do danes še nismo prejeli.

“Grozijo mi s požigom hotela”

Hauptman nam je povedal, da ne razume odziva občanov: “Ne vem, zakaj je prišlo do tega. Grozijo mi celo s požigom hotela. Nič slabega za Ruše, jaz sem vedno dobre stvari naredil, kadarkoli se je rabila pomoč. A tako zdržati ne moremo, zato smo se prijavili na razpis. Ne vem, zakaj takšna negativa. Vse se dela proti nam.” Prizna, da so zaradi groženj prestrašeni.

Nekateri občani so zaskrbljeni

Poročali smo, da so se po tem, ko je informacija o nameri prišla v javnosti, oglasili občani Ruš, ki temu nasprotujejo. Na občino so celo poslali dopis, preberete ga lahko TUKAJ. 

Na družbenih omrežjih so v skupini Aktivni volivci Ruš izvedli celo anketo “Ali Rušani podpirate atilni dom v občini Ruše”, v kateri je sodelovalo 431 oseb. 93 odstotkov anketiranih je odgovorilo “Ne”, 7 odstotkov pa je izbralo odgovor “Da”. Danica je dejala: “Ali ne bi raje hotela preuredili, v stanovanja za mlade družine ali v dom starejših občanov? To bi bila pametnejša poteza! Ruše si tega ne zaslužijo, kar se marsikdo ne zaveda.”

“Dejstvo je, da je obveščanje občanov s strani županje katastrofalno.”

“Dejstvo je, da je obveščanje občanov s strani županje katastrofalno. Če ne bi bilo zapisov na družabnih omrežjih, tudi v tej skupini, zagotovo občani sploh ne bi bili obveščeni, kaj se v občini dogaja,” je zapisala Virgilija in dodala: “Držati ljudi v nevednosti in jim postreči le z všečnimi enostranskimi podatki pač zagotavlja lažje vladanje. In v takem odnosu do občanov žal ni nobene srčnosti, pa če se še tako sprenevedamo.”

“Tuje kulture nas ne ogrožajo, bogatijo nas !”

Oglasili pa so se tudi tisti, ki temu ne nasprotujejo. Zdenko je zapisal: “V Ruše so od nekdaj prihajali ljudje iz drugih okolij. Delavci v Tovarno dušika, sami ali z družinami. Nihče se zaradi njih ni čutil ogroženega. Prišli so, ostali, danes so Rušani. V času vojne v Bosni so prišli begunci iz teh krajev. Koga so ogrozili ? Nikogar. Eno leto že traja vojna v Ukrajini. V tem času je umrlo 10.000 civilistov. Kdor je mogel je pobegnil. Ali more kdo povedati razlog, zakaj ne bi pomagali tem ljudem, pa nam je dano pomagati jim ?! Da bodo preživeli za časa vojne v svoji domovini v miru in človeka vrednem bivališču. Bodimo prijazni, široki… Tuje kulture nas ne ogrožajo, bogatijo nas !”

Pogodba sicer še ni podpisana, postopek je še v teku, zaenkrat so podpisali le sporazum. Obrnili smo se tudi na Urad vlade za oskrbo in integracijo migrantov, njihove odgovore še čakamo.

Za lokalec.si županja Ruš Urška Repolusk še ni podala odgovorov, je pa vezano na to tematiko, objavila zapis na družbenih omrežjih. “Informacija v zvezi z nastanitvijo oseb iz Ukrajine, ki imajo v Sloveniji priznano začasno zaščito,” je sicer ena izmed točk na dnevnem redu 10. seje Občinskega sveta Občine Ruše, ki bo ta četrtek, 25. januarja.

Poziv Občini Ruše za razpis posvetovalnega referenduma 

“Menimo, da zaradi pomanjkanja informacij svetniki ne morejo kompetentno odločati o tej zadevi, saj vabilu na sejo razen zgornjega sklepa ni priloženo nobeno gradivo na to temo,” je zapisal Neven Lisica v imenu iniciativnega odbora za ustanovitev Civilne iniciative za boljše Ruše. “Predvsem zaradi pomanjkanja informacij in bojazni pred preuranjeno odločitvijo, smo pozvali svetnike, da o tej pereči temi razpišejo posvetovalni referendum ter v času referendumske razprave obravnavajo vse vidike vpliva nastanitvenega centra na življenje ljudi.”

Več sledi.

Druge novice

Dodaj odgovor

Prosimo izpolnite preden nadaljujete! *

S klikom na gumb "Objavi komentar" se strinjate s pravili komentiranja.